A cseh kormány 2023 és 2025 között 60 százalékos extraprofitadót vetne ki az energiaszektorra és a nagybankokra – közölte a Reuters.

Az csak jövőre mintegy 85 milliárd korona (3,41 milliárd dollár) bevételt hozna, a villamos energia és a gáz előállítására, elosztására és kereskedelmére, valamint a fosszilis energiahordozók bányászatára, az olajfeldolgozásra és az üzemanyagok nagykereskedelmére vonatkozna – jelentette be Zbynek Stanjura cseh pénzügyminiszter egy sajtótájékoztatón.

Czech,Republic,Flag,,Finance,Graph,,Financial,Chart,,Stock,Market,,Stock, Czech Republic Flag, Finance Graph, Financial Chart, Stock Market, Stock Exchange Graph, Stock Indexes, Growing Economic, 3D Illustration, Czech Republic Flag, Finance Graph, Financial Chart, Stock Market, Stock Exchange Graph, Stock Indexes, Growing Economic, 3D Illustration, cseh, csehország, extraprofitadó, diargamm,
Fotó: Shutterstock

A parlamenti jóváhagyást igénylő javaslat szerint jövőre 50 milliárd korona bevétel folyna be az energiaszektorból, míg 33 milliárd korona a bankszektorból.

A teljes bevétel 2024-ben 39 milliárd koronára, 2025-ben pedig 25 milliárd koronára csökkenne – áll a minisztérium előterjesztésében. A tervezet csak a nagybankokat érinti.

Stanjura szerint a plafon mintegy 15 milliárd korona nettó éves bevételt hozhat ez európai szabály szerint, amely alapján a megawattóránként 180 euró feletti bevétel a nem földgázból, illetve szénből előállított áramon az államot illeti.