Miután Kwasi Kwartenget Lizz Truss miniszterelnök leváltotta posztjáról, és hatályon kívül helyezte a társasági eltörlésére vonatkozó jogszabályt, a Goldman Sachs vasárnap frissítette az Egyesült Királyság gazdaságára vonatkozó előrejelzését.  

Fotó: Oli Scarff / AFP

A növekedés kisebb üteme, a lényegesen szigorodó pénzügyi feltételek és a jövő áprilisi magasabb társasági adó miatt tovább rontjuk a növekedési kilátásainkat, és jelentősebb recesszióra számítunk 

– áll a jelentésben.
 

A Goldman szerint a szigetország gazdasága jövőre az eddigi 0,4 helyett 1 százalékkal zsugorodhat,  Emellett 2023 végére 3,1 százalékos maginflációval számolnak az eddigi 3,3 után. 

Lizz Truss miniszterelnök, látva a befektetők elfordulását a Egyesült Királyság piacától, visszavonta kormánya néhány tervét, így hatályon kívül helyezte a jövedelemadó felső kulcsának eltörlését, illetve a társasági adó tervezett emelése is folytatódhat. 
A Goldman elemzői most arra számítanak, hogy a Bank of England kevésbé szigorú monetáris politikát követ majd,  novemberben és decemberben egyaránt 75 bázispontos kamatemelés jöhet az eddig valószínűsített 100 helyett. Ezt követően pedig februárban, márciusban és májusban emelkedhet a fontalapkamat, először 50, majd mindkétszer 25-25 bázisponttal. Így tehát az alapkamat szintje az eddig várt 5 helyett 4,75 százalékon tetőzhet a Goldman szerint. 

Brutális kamatemelésre kényszerül a brit jegybank

Az elemzők szerint egy teljes százalékponttal is emelkedhet az irányadó ráta.