Az Egyesült Államok nem fog földgázexport-tilalmat bevezetni a télen, hogy segítsen Európának – értesült a Reuters . Joe Biden elnök márciusban, miután Oroszország megtámadta Ukrajnát, megígérte, hogy a korábbinál 15 milliárd köbméterrel több cseppfolyósított földgázt (LNG) szállítanak Európába, és ezt a mennyiséget már eddig felülteljesítették. Bár az energiaköltségek az Egyesült Államokban is nőnek, ráadásul az előrejelzések szerint a tél is hidegebb lesz a vártnál, és az miatt történelmi mélységbe süllyedtek a tartalékok, az fel sem merült, hogy megtiltsák az LNG-kivitelt. Egy ilyen szélsőséges lépés rombolná a kulcsfontosságú kétoldalú kapcsolatokat Európával.

Inside The Cheniere Sabine Pass Liquefaction Facility, An LNG Tanker vessel waiting to be loaded at the Cheniere Sabine Pass Liquefaction facility in Cameron, Louisiana, U.S., on Thursday, April 14, 2022. Cheniere Energy, Inc. is the largest producer and exporter of liquefied natural gas (LNG) in the United States and the second-largest LNG operator in the world. Photographer: Mark Felix/Bloomberg via Getty Images
Fotó: Bloomberg / Getty Images


A döntés a hírügynökség szerint azért különösen jelentős, mivel a Fehér Ház az elmúlt hetekben megfenyegette a kőolaj-finomítókat, hogy megtiltja a benzin és a dízel kivitelét, ha nem emelkednek a hazai tartalékok. 
A világ más részeihez hasonlóan az Egyesült Államokban is több évtizedes csúcson van az meghaladja a 8 százalékot. Az előrejelzések szerint egy átlagos amerikai lakóingatlan fűtési költségei a tavalyi télhez képest az idén 17,2 százalékkal, 1202 dollárra nőnek, ami azzal a veszéllyel fenyeget, hogy több millió alacsony jövedelmű család nem lesz képes fizetni a számláit. (Egy dollár 422,47 forint.)
 

A lakások mintegy 50 százalékát földgázzal fűtik, amelynek az ára a várakozások szerint 34 százalékkal nő tavalyhoz képest, és 66 százalékkal lesz drágább, mint a 2020–2021-es télen

– derült ki az Országos Energiaellátó Hivatal (National Energy Assistance Directors Association – NEADA) legfrissebb jelentéséből. Az ország északnyugati részein földgázt használó áramszolgáltatók figyelmeztették a fogyasztókat, hogy a számlák összege 60 százalékkal növekedhet a télen.

Cheniere Poised To Export First LNG Cargoes Today To Brazil, The Asia Vision LNG carrier ship sits docked at the Cheniere Energy Inc. terminal in this aerial photograph taken over Sabine Pass, Texas, U.S., on Wednesday, Feb. 24, 2016. Cheniere said in a statement last month. Cheniere Energy Inc. expects to ship the first cargo of liquefied natural gas on Wednesday to Brazil with another tanker to be loaded a few days later, marking the historic start of U.S. shale exports and sending its shares up the most in more than a month. Photographer: Lindsey Janies/Bloomberg via Getty Images
Fotó: Bloomberg / Getty Images


Közgazdászok szerint ennek ellenére van logika az exporttilalom kizárásában, mivel Európa egyre nagyobb mértékben függ az amerikai gáztól. 

Ettől ugyan az amerikai árak zuhannának, de az számára szinte hadüzenettel érne fel egy ilyen lépés. 

„Felkorbácsolná az Amerika-ellenes hangulatot, és az európai országokat arra késztetné, hogy megkérdőjelezzék a kapcsolatuk erejét az Egyesült Államokkal” – érvelt Ed Hirs, a Houstoni Egyetem energiával foglalkozó közgazdásza.
Az év első kilenc hónapjában az amerikai LNG-export 60 százalékát, napi 6,3 milliárd köbmétert Európa kapott, még az Ázsiába tervezett szállítmányok egy részét is ide irányították át a magasabb árak miatt. Ehhez képest tavaly az amerikai LNG csupán 29 százalékának, napi 2,8 milliárd köbméternek volt Európa a célállomása. Az északnyugati uniós tagállamokban – Belgiumban, Franciaországban, Németországban és Hollandiában – 91 százalékban fel vannak töltve a gáztárolók, 6 százalékkal magasabb a töltöttségük az ötéves átlagnál. Ehhez képest az Egyesült Államokban 9 százalékkal le vannak maradva, annak ellenére, hogy az exportigények miatt rekordmagas a termelés. Idén az ország napi 97,1 milliárd köbméter földgázt termel ki, és ugyancsak rekordot jelentő 11 milliárd köbméter LNG-t szállít külföldre.