Több európai ország számára súlyos gondot jelenthet a téllel érkező fűtési szezon. Az Oroszországgal szemben kivetett nyugati szankciók és az ezekre adott válaszok egy aggasztó energiaválságot idéztek elő Európában, ami többé-kevésbé minden országot érint a kontinensen. Ahogy arról már írtunk, az orosz földgáztól kismértékben függő Franciaország egy átlagos telet könnyen át fog vészelni a rendelkezésére álló gázzal, de ha a megszokottnál nagyobb hidegek lesznek, akkor szintén bajba kerülhet.

LNG
Netherlands, Rotterdam, Liquefied Natural Gas (LNG) tanker at dock (Photo by Mischa Keijser / Image Source / Image Source via AFP)
Fotó: Mischa Keijser / AFP

A Bloomberg arról írt, hogy a fagyhaláltól való félelmükben az európai nemzetek az LNG felé fordultak. Az orosz földgáz pótlása érdekében nagyjából 

húsz úszó LNG-terminál felállítását javasolták, amelyekkel Európa képes lesz cseppfolyósított földgázt fogadni a tengeren túlról, elsősorban az Egyesült Államokból.

A terv szerint a terminálokba 2022 végétől néhány évig szállítanák az LNG-t, hogy Európa ne maradjon fűtőanyag nélkül a következő időszakban. Bár a tervek csak rövid távúak, kutatók az aggodalmukat fejezték ki, mivel szerintük a terv hosszú távú, és súlyos károkat fog okozni a környezetben. 

A szakértők szerint Európa bele fog ragadni a földgáztól való függőségbe, ami aláássa majd az éghajlatváltozás elleni eddigi eredményeket. 

A földgáz felhasználása minden fázisában környezetkárosító hatású, és a tudósok szerint az európai nemzeteknek azon kellene dolgozniuk, hogy alternatív zöldenergiát állítsanak elő, és nem örök gázfüggőségbe kéne süllyedniük.

Az európai keresletre reagálva az Egyesült Államokban egyre terjeszkednek a keleti part menti LNG-exportterminálok. A térségben élők számára ez kifejezett probléma, a lakosság aggódik az egyre több gázfúrás miatt. A terjeszkedés bekebelezi a földeket, és a környezetet is nagymértékben károsítja.

Ennek a hatalmas LNG-infrastruktúrának a kiépítése bezárja a világot a fosszilis tüzelőanyagoktól való állandó függésbe, és az elkövetkező évtizedekben folyamatos éghajlati károkat okoz 

– mondta a Massachusetts Institute of Technology klímakutatója, John Sterman.

Éghajlatunkat az LNG-ért

A földgáz nagymértékben hozzájárul az éghajlatváltozáshoz. Az elégetésekor szén-dioxiddá válik, ráadásul kitermelésekor metán szivárog a légkörbe, ami egy sokkal károsabb üvegházhatású gáz. Mindezek ellenére Európa, amely az élen járt az elmúlt években a zöldenergiára való átállásban, most mégis a kukába dobja az eddigi eredményeket, hogy legyen elég földgáza.

A javasolt úszó LNG-terminálok több mint 300 méter magasak lesznek, és nagyjából 170 ezer köbméter cseppfolyósított földgáz tárolására és átalakítására lesznek képesek. A Nemzetközi Gázszövetség szerint egy ilyen úszó létesítményt gyorsabban és olcsóbban fel lehet építeni,  mint egy szárazföldi importterminált, de azt is emondták, hogy az üzemeltetésük jóval drágább.

2022-07-14 11:13:03 ROTTERDAM - A ship with LNG at the LNG terminal seen from the Piet Hein, former pleasure boat of Queen Juliana. ANP SEM VAN DER WAL netherlands out - belgium out
Fotó: Sem van der Wal / AFP

Pánikberuházás, vagy nincs más megoldás?

Az úszó LNG-terminálok felépítése a Rystad adatai szerint egyenként nagyjából 500 millió dollárba fog kerülni. Sok környezetkutató szerint ezt a pénzt érdemesebb lenne zöldenergia előállítására vagy energiafogyasztást csökkentő hatékonysági beruházásokra fordítani.

Az elképzelés nem elvetendő, de azt látni kell, hogy a szükséges mennyiségű nap- és szélerőmű megépítése éveket venne igénybe, és nem lenne gyors alternatíva az orosz gáz kiváltására. John Sterman ennek ellenére fontosnak tartaná, hogy megfelelő finanszírozás jusson az energiahatékonyság kiépítésére, hogy ezzel hosszú távon Európa teljesen elszakadhasson a fosszilis energiahordozóktól.

Nem elég feltölteni a gáztárolókat ahhoz, hogy kihúzzuk a telet

Az Északi Áramlat 1. leállítása tovább élesíti a Moszkva és Brüsszel közötti gazdasági háborút, növeli a recesszió és az energiakorlátozás veszélyét Európában.

A kisebbik rossz a gáz

Az LNG-terminálok támogatói sokat hangoztatják azt a nézetet, miszerint a cseppfolyósított földgáznak szánt infrastruktúra kiépítése Európában még szolgálhatja is a környezetvédelem ügyét. Ezt azzal lehet magyarázni, hogy az orosz gázszállítások csökkenésével párhuzamosan egyre több ország nyitja meg a szénbányákat és üzemeli ismét be a szénerőműveket. A szén környezetkárosító hatása sokkal nagyobb, mint a földgázé, így az LNG egy kisebbik rossz lehet egy olyan szükséghelyzetben, amikor Európában biztosítani kell az energiaellátást.

A legjobb felkészülés is hiába, ha nem jön több orosz gáz

Az uniós tagállamok jól haladnak a gáztárolók feltöltésével, két hónappal hamarabb teljesítik a brüsszeli előírásokat, hogy felkészüljenek a korlátozott orosz gázellátásra és a magas energiaárakra.

Az ukrajnai háború miatt Európa szorult helyzetbe került. Az oroszok egyre inkább elzárják a gázcsapot, így a kereslet növekedése felhajtotta az LNG árát is. Az országok most versenyt futnak, hogy minél előbb és minél hosszabb távra le tudjanak szerződni az USA-val a szállításokra, még mielőtt tovább drágul az energiahordozó. A Rystad elemzői szerint jövőre legalább 10 millió tonnával fog nőni az amerikai LNG-export.

Az Európába tervezett 20 úszó terminált csak rövid ideig használnák, hogy közben legyen idő a fenntartható energiaforrások kiépítésére. Ezeknek az úszó létesítményeknek nagy előnye, hogy a világ bármelyik pontján használhatók, tehát amikor Európának már nem lesz szüksége többé fölgázra, akkor egyszerűen el lehet őket úsztatni bárhova máshova, ahol akár még igény is lehet rájuk.