Az Egyesült Királyság szélerőművei nagymértékben segítették az ország ellátását, a rekordtermelés közepette ugyanis alig kellett a földgázerőműveknek üzemelniük. Egyértelműen ki lehet jelenteni a Bloomberg szerint, hogy még sohasem volt ennyire fontos a széljárás az Egyesült Királyságban, mint napjainkban. 

Wind turbines at sunset with stormy sky, Whitelee Windfarm, East Renfrewshire, Scotland, United Kingdom, Europe Wind turbines at sunset with stormy sky, Whitelee Windfarm, East Renfrewshire, Scotland, United Kingdom, Europe (Photo by John Guidi / Robert Harding RF / robertharding via AFP)
Fotó: John Guidi / AFP

Az ország szélerőműparkjain múlhat ugyanis, hogy a tél pusztán drága lesz, vagy pedig katasztrofálisan alakulhat a szigetországban. Tény, hogy az ellátás rendszeresen képtelen lépést tartani az elektromos áram kereslettel.

A National Grid adatai szerint az Egyesült Királyság szélenergia-termelése több mint 19,9 gigawattra nőtt, ezzel meghaladva az idén májusban felállított rekordot. A rekordok sorozatos döntését borítékolni lehet, ugyanis Nagy-Britannia folyamatosan telepíti a szélerőműparkokat a tengerbe. Nemcsak azért, hogy rövidtávon enyhítse az energiaválságot, hanem azért is, hogy elérje célját: 2050-re karbonsemlegessé váljon az ország.

Boris Johnson volt miniszterelnök idején a kormány ígéretet tett arra, hogy az évtized végére a tengeri szélerőműművek elérik az 50 gigawattos kapacitást. 

Mint megírtuk, a szélturbina-gyártókat is fojtogatják a magas költségek, minden ország igyekszik választ találni a kiugró energiaárakra, idehaza a napelemparkok telepítése jellemző, és a magas számlák miatt csökkent a fogyasztás is