Nemzetközi gazdaság

Energiaválság: a Világbank szerint a kormányok csak nagyobb válságba taszítják a világot a mértéktelen támogatásokkal

A Világbank elnöke szerint a kormányoknak le kell állniuk a mértéktelen pénzszórással, mielőtt még nagyobb bajt okoznak. A koronavírus-járvány kezelésére nyújtott támogatásokat a Világbank szerint rosszul pozicionálták. Ahelyett, hogy a tényleg rászorulók kapták volna a pénzt, mindenki részesült belőle, hatalmas mértékűre pörgetve az inflációt. A Világbank elnöke szerint a pénzszórást az embereknek kell majd megfizetniük.

A Világbank figyelmeztetést adott ki az elszálló rezsiárak miatt – írta meg a BBC. A szervezet szerint a kormányok számára túl nagy terhet jelent a lakosság támogatása az energiaárak rohamos emelkedése mellett.

Calculating energy efficiency and energy bill papers
Fotó: tommaso79

A Világbank elnöke szerint a járvány idején hozott támogatási programok nem célozták meg kellőképpen a legsebezhetőbb rétegeket. Az ez idő alatt felhalmozott törlesztése évtizedekig tart majd. David Malpass a BBC-nek elmondta, hogy jelenleg ezt a stratégiát követik a kormányok, mindenkinek segíteni akarnak, de ez nem megoldható.

Mindenkiről gondoskodni túl drága 

– mondta a szakember. Hozzátette, hogy ez a pénzszórás rekordszintre emeli majd a globális adósságot, ami végeredményben a jövedelmi skála alján élőket érinti a legsúlyosabban.

A BBC szerint több kutatás is azt igazolja, hogy Nagy-Britannia jelenlegi energiatámogatási rendszere fenntarthatatlanul drága. 

A brit kormány hat hónapra évi 2500 fontra korlátozza a tipikus energiamennyiséget használó háztartások átlagos számláit. 

Legközelebb áprilistól vizsgálják felül a támogatási rendszert.

Az Országos Gazdaság- és Társadalomkutató Intézet szerint a jelenlegi rendszer mintegy 30 milliárd fontot emészthet fel. Ez az összeg kisebb is lehetne, ha jobban pozicionálnák a támogatásokat. A jelentés szerint a háztartások akár évi 20 milliárd fontnyi összeget is megtakaríthatnának, ha az állami ösztönzők inkább az energiatakarékossági befektetések felé terelnék őket. Például a napelemek jó irány lehetne.

Összehasonlíts a Coviddal

A járvány idején a kormányok több milliárd font kölcsönt vettek fel, hogy átvészeljék a vírus terjedésének megfékezésére hozott zárlatokat. Rengeteg pénz ment el munkahelymegőrző programokra és a bezárt vállalkozások támogatására.

Malpass arról is beszélt, hogy a kormányok annak a gazdasági nézetnek a vonalán hozták meg az intézkedéseiket, amely szerint szükség van egy szociális védőhálóra, ami megóvja a lakosságot a válságok idején. Viszont szerinte

 ezeknek a támogatásoknak csak átmenetinek szabad lenniük és kifejezetten a legnagyobb szükségben lévőket kell célozniuk. 

A Covid alatt a döntéshozók az emberekre öntötték a pénzt, és nem tervezték meg, hogy kik is kapják ezeket az összegeket.

Mindenkit támogattak, és ennek most meg kell fizetni az árát. Az embereknek évtizedekig kell majd törleszteniük ezt az adósságot 

– mondta a Világbank elnök.

Az Institute of International Finance jelentése szerint a globális adósság meghaladta a 305 ezer milliárd dollárt az év elején, és várhatóan tovább növekszik. 

A koronavírus legnehezebb időszaka után nem sokkal kitört az ukrajnai háború, ami egy új válságot okozott. Az energiaárak rohamos növekedése és az ellátás apadása együttesen megfizethetetlen rezsiszámlákat jelentenek a háztartásoknál. A kormányok, akárcsak a járvány idején, ismét támogatásokkal igyekeznek csökkenteni a lakosság terheit.

A Világbank szerint jövőre csökkenésnek indulnak az energiaárak, de így is bőven a korábbi szintek fölött lesznek. A legfrissebb árupiaci előrejelzések szerint 92 dollár körül lesz a brent nyersolaj világpiaci ellenértéke, ami bőven az ötéves 60 dolláros átlag felett van.

Malpass szerint az akkor jött, amikor a kormányok már hatalmas mennyiségű adósságot halmoztak fel. Szerinte minden további támogatás csak még feljebb tornázza az inflációt.

Nagy-Britanniában az 40 éves csúcson, 10,1 százalékon áll.

A Nemzetközi Valutaalap arra számít, hogy a globális infláció az idén eléri a 9,5 százalékos csúcsot, és azt állítja, hogy 2024-ig nem csökken. Ennek következtében sok alacsony jövedelmű ország nem fizet hitelt, és szegénységbe taszítja a kiszolgáltatott embereket.

 

energiaválság Világbank támogatások
Kapcsolódó cikkek