A társaság a pénzügyileg is jelentős megtakarítással járó energiaportfóliót a napokban átadott fél megawatt órás napelemparkhoz hasonló újabb létesítmény létrehozásával tervezi elérni,  az ehhez szükséges fejlesztéseket pedig a lehető legrövidebb időn belül kívánja megvalósítani. A már működő napelempark cégcsoportszinten 8, a Hajdu Hajdúsági ipari Zrt. esetén pedig 20 százalék villamosenergia-megtakarítást jelent naturáliákban. (A cégcsoport éves földgáz felhasználása 2,2 millió köbméter, a villamosenergia-felhasználása pedig 8 millió kWh, ami a most belépő napelemparknak köszönhetően évi 7,5 kWh-ra csökken.)

Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

A Hajdu cégcsoport hat éve vásárolja napi áron a tőzsdéről a villamos energiát és a gázt. Ez a 2015–2020 közötti időszakban a gáz esetén azt jelentette, hogy húsz euró alatt szereztek be egy megawattóra teljesítményű gázt, az idén augusztusban viszont 300 eurónál is többet voltak kénytelenek kiadni ugyanezért. 

Az október 25-i gázár ennél jóval barátságosabban alakult, 80 euró alatt volt, ám a szakember azzal számol, hogy a tél beálltával újra 100 fölé emelkedik. 


A Hajdu cégcsoport éppen ezért gondolkodik egy újabb napelemparkon. Ennek oka, hogy  a piacon a legértékesebb energia – nemcsak az olyan kiélezett helyzetben, mint amilyen a mostani, de normál piaci körülmények között is – a villamos energia. 

Ha megnézzük, hogy 1 MWh villamos energia vagy 1 MWh gáz mennyibe kerül, akkor a normál állapotban is 3-4-szeres szorzóval szembesülünk. 

Ezért a villamos energiára összpontosítunk, szeretnénk egy fél megawattórás napelemparkot telepíteni, elérni, hogy a teljes ipari park zöldenergia-ellátottsága elérje a 20, a zrt.-jé pedig a 40 százalékot. Ez egy hatalmas lépés, hiszen ez a társaság a legnagyobb energiafelhasználó a cégcsoporton belül, és ezen a téren a legfontosabb, hogy csökkentsük az energiaszámlát, és versenyképesek maradjunk a piacon. Várjuk a Szijjártó Péter és Gulyás Gergely által is bejelentett gyármentő programot, és mivel ez a miniszterek tájékoztatása szerint kifejezetten energiamegtakarítási célokat szolgál majd, mindenképp indulni szeretnénk rajta. Most tájékozódunk, hogy milyen feltételekkel, hogyan tudunk részt venni benne, és abban bízunk, hogy részben ez lehet a forrása a következő beruházásnak – fejtette ki Kovács Zoltán.