Gyorsult a fogyasztói és lassult a termelői árak emelkedése Kínában szeptemberben éves összevetésben. A kínai statisztikai hivatal pénteken azt közölte, hogy éves összevetésben 2,8 százalék, 2020 áprilisa óta a legnagyobb ütemű volt a fogyasztói árak emelkedése az augusztusi 2,5 százalék után. Az elemzői vélemények átlagában is ez a szint szerepelt szeptemberre vonatkozóan.

Hong,Kong,,China,-,January,18,,2016:,Hong,Kong,Street
Fotó: Shutterstock

A termelői áremelkedés elsősorban az energia- és nyersanyagárak csökkenésére ugyanakkor jelentősen, 0,9 százalékra, 2021 januárja óta legalacsonyabb ütemre lassult éves összevetésben az augusztusi 2,3 százalékról. Az elemzői várakozások átlagában minimálisan nagyobb, 1 százalék növekedés szerepelt.

Éves szinten egyebek között az élelmiszerárak 8,8 százalékkal nőttek 

az augusztusi 6,1 százalék után. Ezen belül például a sertéshús ára 36 százalékkal emelkedett éves szinten az augusztusi 22,4 százalék után, a zöldségek drágulása 6 százalékról 12,1 százalékra ugrott szeptemberben.

Az energia- és élelmiszerárak nélküli maginfláció 0,6 százalékra mérséklődött az augusztusi 0,8 százalékról.

Szeptemberben 0,3 százalékkal nőttek a fogyasztói árak augusztushoz képest, amikor 0,1 százalékos csökkenést jegyeztek fel. Szakértők nagyobb, 0,4 százalékos növekedést vártak szeptemberre.

Kínában tavaly 0,9 százalék volt az az idei évre a kormány 3 százalékkal számol.

Az amerikaiaknak nem jön be az elektromos autózás – Kína továbbra is az élen

Az Egyesült Államokban továbbra sincs különösen nagy kereslet az ilyen járművekre, noha az USA a világ legnagyobb olajfogyasztója.