Nemzetközi gazdaság

Horvát államfő: Ukrajnában proxy háború zajlik Amerika és Oroszország között

A Zágrábban megrendezett Krími Platform nevű kijevi kezdeményezés első parlamenti találkozóján Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház elnöke közölte, hogy a november eleji időközi választásoktól függően az Egyesült Államok támogatni fogja Ukrajnát az Oroszország elleni harcban. Bár a platformon több mint 40 delegáció és 32 parlamenti elnök vesz részt, a horvát államfő közölte, hogy a rendezvény nem több mint színjáték. Zoran Milanovic horvát elnök kijelentette, hogy Ukrajnában Amerika és Oroszország proxy háborúja zajlik és ideje lenne, hogy a világ nemzetei ne hazudjanak ezzel kapcsolatban.

Az Egyesült Államok és Oroszország proxy háborút folytat Ukrajna kárára, és végül tárgyalások útján nekik kell ezt megoldaniuk – jelentette ki Zoran Milanovic horvát elnök újságíróknak hétfőn. A proxy háború kifejezést azokkal a konfliktusokkal kapcsolatban használják a diplomáciában, amelyekben regionális vagy nagyhatalmak érdekei ütköznek, de a felek nem közvetlenül egymással állnak harcban, hanem helyi erők támogatásán keresztül érvényesítik érdekeiket.

Pahor-Milanovic
Zoran Milanovic horvát elnök.
Fotó: Ales Beno / AFP

Milanovic kijelentette, hogy 

nem érti, miért nem meri senki kimondani, hogy valójában Washington és Moszkva proxy háborújáról van szó, amelyet tárgyalások útján nekik is kell megoldaniuk.

Zágráb ad otthont kedden a Krími Platform nevű kijevi kezdeményezés első parlamenti találkozójának, amelyre nem hívták meg a horvát elnököt.

Nagyon sok a cinizmus és tisztességtelenség az ukrán néppel és általában a háborúval szemben. Nem akarok egy újabb pózoló lenni, aki hozzájárul ehhez 

– mondta Milanovic, hozzátéve, hogy nem találkozik a rendezvényen részt vevő Nancy Pelosi demokrata párti amerikai házelnökkel sem, mert az amerikai nagykövetség későn kérte a találkozót. Pelosi nem a végrehajtó hatalom képviselője, és ezek úgyis csak udvariassági találkozók – mondta Milanovic, majd hozzátette, hogy 

egyébként is két hét múlva úgysem lesz már házelnök, mert Amerikában választások lesznek, és a republikánusok fognak győzni, mégpedig fölényesen.

Milanovic úgy vélte, hogy az elkésett Ukrajna támogatásával, az elmúlt években több milliárd euróval kellett volna segíteni az országot, hogy 

fejlődjön, gazdasági szerkezete átalakuljon, felszámolja a korrupciót és a politikai szélsőségeket, amiből több volt, mint bárhol máshol.

Az Egyesült Államok a november 8-ai választások eredményétől függetlenül támogatni fogja Ukrajnát 

– erről már Nancy Pelosi demokrata párti amerikai házelnök beszélt Zágrábban, miután találkozott Andrej Plenkovic horvát kormányfővel.

A horvát főváros ad otthont a Krími Platform nevű kijevi kezdeményezés első parlamenti találkozójának, amelyen több mint 40 delegáció és 32 parlamenti elnök vesz részt kedden, köztük Nancy Pelosi is.

US Speaker of the House Nancy Pelosi smiles before a meeting with Croatian Prime Minister in Zagreb, on October 24, 2022. - Pelosi came to Croatia to participate in the  International Crimea Platform summit, which is being held on October 25 in Zagreb.
Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház elnöke.
Fotó: Denis Lovrovic / AFP

Pelosi elmondta, hogy 

Kijevet mindkét párt és az amerikai szövetségi törvényhozás mindkét háza támogatja, és ez a támogatás a Fehér Házban kezdődik.

Hangsúlyozta, hogy az Ukrajnának nyújtott amerikai támogatás nem „biankó csekk”, mert Kijev tisztességről és átláthatóságról tett tanúbizonyságot a segélyek fogadásakor. Az ukrajnai háborúval kapcsolatban kiemelte, hogy Irán nagy hibát követ el azzal, hogy drónokkal támogatja Oroszországot.

Hangsúlyozta, Ukrajna bizonyos sikereket ért el a dróntámadásokkal szemben.

De ez veszélyes technológia, amelyet meg kell állítani

– fogalmazott.

„Egy ideje próbálunk nukleáris megállapodást kötni Iránnal, hogy biztonságosabb hellyé tegyük a világot, és most az oroszok segítségére sietnek, és ezzel kevésbé biztonságos hellyé teszik a világot” – mondta Pelosi.

 

Ukrajna Oroszország USA
Kapcsolódó cikkek