A Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) nevű jobbközép párt nyerte meg a vasárnapi bulgáriai parlamenti választásokat – írja a Reuters.

Fotó: Nikolay Doychinov / AFP

A Bojko Boriszov volt miniszterelnök vezette GERB 25,4 százalékot szerzett.

A második a helyen Kiril Petkov nemrég megbuktatott kormányfő pártja, a Folytatjuk a Változást (PP) végzett, a szavazatok 20,21 százalékával. A bulgáriai török etnikumot képviselő pártalakulat, a Mozgalom a Jogokért és Szabadságokért 14 százalékkal a harmadik legnagyobb párt lett. 

Az Újjászületés nevű radikális jobboldali szervezet – amely az előző parlamentben még a legkisebb párt volt – 10 százalékkal a negyedik helyen végzett. Gyengült a Bolgár Szocialista Párt (9,32 százalékra) és a Demokratikus Bulgária (7,46 százalék) is.

Az elmúlt másfél évben ez volt a negyedik választás, miután legutóbb a Kirill Petrov vezette koalíció (PP–Bolgár Szocialista Párt–Demokratikus Bulgária) egy bizalmi szavazás után júniusban megbukott.

Előtte évekig Bojko Boriszov irányította a balkáni országot, majd 2021-ben elvesztette a választásokat a korrupcióellenes küzdelmet ígérő Kirill Petrovval szemben.

Bulgáriában azóta folyamatos a politikai válság, amit a mostani eredmények sem oldanak meg, hiszen senki sem szerzett többséget, a koalíciós tárgyalások végkimenetele pedig bizonytalan. Petrov kizárta, hogy együtt kormányozzon Boriszovval.

Az legszegényebb tagállama az elmúlt évtizedek legsúlyosabb válságába került, miután Oroszország, egykori szövetségese áprilisban leállította a gázszállításokat.

Szófia a konfliktus előtt szinte teljesen a Kreml energiaimportjától függött, azonban az akkor hivatalban lévő kormány elutasította a rubelben való kifizetéseket.

Míg Petrov támogatta az Oroszország elleni szankciókat, addig Rumen Radev államfő bírálta azokat. Az utóbbi 2017 óta tölti be az ország elnöki tisztségét, korábban tábornok volt, az általa kinevezett kinevezett ideiglenes kormány pedig augusztusban felújította a tárgyalásokat a Gazprommal a szállítások újraindításáról. 

A 6,5 milliós Bulgáriának körülbelül a 84 százaléka bolgár, mivel több százezres török kissebség él területén. A balkáni ország súlyos demográfiai válsággal küzd, az öreg kontinens leggyorsabban fogyó államának számít: 2011-ben közel 7,4 millió lakosa volt, vagyis tíz év alatt csaknem egymillióval csökkent a népessége. 

Az éves inflációs ráta Bulgáriában 2022 augusztusában 17,7 százalékra gyorsult az előző havi 17,3-ről. Ez volt a legmagasabb érték 1998 májusa óta, mivel az élelmiszerek, alkoholmentes italok, a lakhatás és közüzemi szolgáltatások ára is jelentősen emelkedett.

Most már nagyon kellene az orosz gáz Bulgáriának

Az elsők között vágta le Oroszország Bulgáriát az európai gázhálózatról: április óta Szófia egy köbméternyi földgázt sem kap a Gazpromtól. Sokáig úgy tűnt, Bulgária kitart, és alternatív megoldásokat keres, ám időközben a kormány megbukott, az ideiglenes miniszterelnök pedig hétfőn úgy nyilatkozott, hogy hamarosan újra tárgyalóasztalhoz ülnek a Gazprommal.