Nemzetközi gazdaság

Gazprom: Bulgária nem kap orosz gázt

Miután Bulgária nem hajlandó rubellel fizetni az orosz gázért, az eladó mától leállítja a szállítást. A Magyarországra érkező orosz gáz fő útvonala is Bulgárián át vezet.

Mától Oroszország felfüggeszti a gázszállítást Bulgáriába – írta szerdán a Novinite annak alapján, hogy a Bulgargaz kedden megkapta az erre vonatkozó tájékoztatást a Gazprom Exporttól. Mint a VG korábban megírta, ha valóban leáll a szállítás, az érintheti Szerbia és Magyarország ellátását is, mert pillanatnyilag Szerbia kizárólag, Magyarország pedig nagymértékben Bulgárián át jut az orosz energiahordozóhoz. Szijjártó Péter külügyminiszter időközben közölte: a magyar szállítást nem befolyásolja a bulgáriai helyzet. 

Szijjártó: továbbra is zavartalanul érkezik a gáz Magyarországra

A külügyminiszter reagált a legfrissebb hírekre, mely szerint több ország felé is leállt az orosz gázszállítás.

„A bulgáriai társaság teljesítette az importszerződésben foglalt minden kötelezettségét, mindent időben, pontosan, a megállapodásban foglaltaknak megfelelően ki is fizetett” – ezt az éjjel az ország energiaminisztériuma tette közzé. 

Fotó: AFP

Ebben az is olvasható, hogy a Bulgargaz, a Bulgáriai Energiaholdig tagja megállapította, hogy az Oroszország által javasolt, kétlépéses fizetési mód ütközik az év végéig szóló importszerződésben rögzítetteknek, Bulgária számára jelentős kockázatokat rejt, például azt, hogy úgy kell fizetni a gázért, hogy közben azt nem küldi el az orosz fél.

A bulgáriai energiaminisztérium, a Bulgáriai Energiaholding, a Bulgargaz és a Bulgartranszgaz lépéseket tettek, hogy alternatív megoldásokat kössenek a gázellátás folytatása és a helyzet megoldása érdekében. Pillanatnyilag semmi oka, hogy korlátozni kelljen a bulgáriai gázellátását. A bulgáriai kormány jelezte, hogy erre a helyzetre már hónapok óta készül, vannak alternatív importlehetőségek. 

Kedd este hét órakor Lengyelország is bejelentette, hogy a Gazpromtól kapott hivatalos tájékoztatás szerint mától nem kap orosz gázt. Előzőleg Lengyelország is megtagadta, hogy rubellel fizessen a gázért.
 

 

gázszállítás Bulgária Gazprom
Kapcsolódó cikkek