Nemzetközi gazdaság

Az újabb választás sem hozott döntő fölényt Bulgáriában

A volt bolgár kormányfő, Bojko Boriszov Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) nevű jobbközép pártja minimális különbséggel, a szavazatok 23,91 százalékával vezet a vasárnapi parlamenti választások eredményeinek több mint 95 százalékos összesítése alapján.

Bulgáriában három hónapon belül másodszor tartottak előrehozott parlamenti választást abban a reményben, hogy a voksolás eredményeként stabil kormánykoalíció alakulhat.

A második helyre a 2020 februárjában alakult Van Ilyen Nép (ITN) nevű korrupcióellenes párt került 23,66 százalékkal. Az első és második helyezett között jelen állás szerint csak 6515 szavazat különbség van. A Demokratikus Bulgária nevű Európa-barát zöld párt és a Talpra! Maffia, Takarodj! platform 12,55, illetve 5,04 százaléknyi voksot gyűjtött. A Bolgár Szocialista Párt, valamint a törökök és muszlimok Mozgalom a Jogokért és Szabadságért pártja a szavazatok 13,63, illetve 10,59 százalékát szerezte meg. A végleges hivatalos eredmények csütörtökön várhatók.

Fotó: NurPhoto via AFP

Az eredmények ismeretében valószínűtlen, hogy az elmúlt tíz év nagy részében hatalmon lévő GERB, amely az áprilisi előrehozott választáson a szavazatok 26,2 százalékával nyert, most a 24 százalék körüli eredményével kormányt tudna alakítani, miután a nagyobb pártok mind visszautasították a koalícióra lépést az elharapózott korrupcióra hivatkozva. Szlavi Trifonov, az ITN elnöke a jelenlegi eredmények ismeretében újra megerősítette, hogy pártja nem lép a GERB-bel koalícióra, hanem megpróbál önálló kormányt létrehozni.

Bulgária az legszegényebb, viszont egyik legkevésbé eladósodott állama, amely 2020 nyarán belépett az euróövezet előszobájának tartott ERM-2 árfolyamrendszerbe.

A járvány okozta válság hatására a gazdaság 2020-ban 4,2 százalékkal esett vissza, míg az Európai Bizottság előrejelzése szerint idén 4,6, jövőre pedig 4,1 százalékkal növekedhet a teljesítménye. Éves összevetésben azonban már a negyedik negyedéve csökken a az idei első negyedévben 1,8 százalékos volt a visszaesés. A bizottság az átlagos inflációt 2021-re 1,9, 2022-re pedig 2,5 százalékosra becsüli. A az idén folyamatosan csökkenő tendenciát mutatott, mely a januári 7 százalékról májusra 5,7-re csökkent.

Jelenleg elenyésző az új fertőzöttek száma, azonban egy újabb hullám erősen érintené az országot, miután az átoltottság az unióban a legalacsonyabb, mindössze a lakosság 14,4 százaléka kapta meg legalább az első oltását.

Moldova Európa mellett szavazott

Moldovában az ország legjelentősebb Európa-barát pártja, a Maia Sandu elnök vezette jobbközép Cselekvés és Szolidaritás Párt (PAS) a szavazatok 48 százalékának megszerzésével elsöprő győzelmet aratott a vasárnapi előre hozott parlamenti választásokon, a csaknem végleges eredmények szerint. A korábbi oroszbarát elnök, Igor Dodon vezette, kommunisták és szocialisták alkotta blokk (BECS) 31 százalékot szerzett. A tavaly novemberi választáson Maia Sandu az ország első női államfője lett, miután legyőzte Igor Dodont. A nyugati orientációjú, korábban a Világbanknál dolgozó Sandu decemberben lépett hivatalba, és azonnal a kormány lemondását, és előre hozott választások kiírását követelte, a korrupció elleni hatékonyabb fellépés érdekében.

előrehozott választások Bulgária parlamenti választások Moldovai Köztársaság
Kapcsolódó cikkek