Olaszország a jövő évi költségvetési törvényben várhatóan meghosszabbítja az az energiatámogatási intézkedéseket, kisebb adócsökkentéseket vezet be és megreformálja a nyugdíjkifizetéseket, ezek a javaslatok azonban mintegy 21 milliárd euró további hitelfelvételt igényelnek – értesült a Bloomberg.

New Italian Premier Giorgia Meloni at the Chamber of Deputies for confidence vote
Fotó: Riccardo De Luca / Anadolu Agency via AFP

Giorgia Meloni miniszterelnök (jobbra) költségvetési reformcsomagjának mintegy negyedét az önfoglalkoztatókra vonatkozó átalányadókulcs kiterjesztésére és a 63 évnél idősebb munkavállalókat megtartó foglalkoztatóknak nyújtott ösztönzők bevezetésére fordítják. A terv az Öt Csillag Mozgalom által 2019-ben jóváhagyott úgynevezett állampolgári alapjövedelem intézményét is tartalmazni fogja – mondták a hírügynökség forrásai, akik nem kívánták magukat megnevezni, mert a terv még nem nyilvános. 

A költségvetési törvény sarokszámait még tárgyalják, és a jövő heti gazdasági adatok is módosíthatnak rajtuk.

Az intézkedések egy részét a költségvetési hiány terhére finanszírozzák majd – a deficit a bruttó hazai termék 4,5 százalékát teheti ki –, a kormány emellett egy úgynevezett zöldadó bevezetését is vizsgálja: ez az olyan online vásárlásokat terhelné, amikor a kiszállítást környezetszennyező járművekkel végzik. 

Meloni jobboldali koalíciója és Giancarlo Giorgetti pénzügyminiszter szerint Olaszország kordában fogja tartani a jelenleg a több mint 150 százalékát kitevő adósságszintjét. Az aktualizált költségvetési előrejelzéseket, amelyeket a kabinet várhatóan november 4-ig hagy jóvá, kompromisszumnak tekintik, amelynek célja, hogy teljesítsenek néhány kezdeti választási ígéretet, ugyanakkor kiterjesszék az energiakrízisen könnyítő intézkedéseket, amelyekre a családoknak és a vállalkozásoknak a téli rekordszintű üzemanyagárak miatt van szükségük.

Meloni november 3-án Brüsszelbe látogat, ahol először találkozik immár miniszterelnökként Ursula von der Leyen európai bizottsági elnökkel és Charles Michellel, a tanács elnökével.