Recesszióba taszíthatja az egész világgazdaságot az OPEC Plusz, azaz az OPEC és az Oroszország által vezetett szervezeten kívüli országok múlt heti bécsi döntése a kitermelés visszafogásáról – közölte csütörtökön a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA).

Organization,Of,The,Petroleum,Exporting,Countries,Flag,Blowing,In,The
Fotó: Shutterstock

„Az egyébként is gyötrő gazdasági lassulással párosulva az OPEC Plusz kínálatcsökkentési tervére megugró olajárak szétverhetik a globális olajkeresletet” – közölte havonta megjelenő jelentésében a párizsi székhelyű ügynökség, amelynek tagjai közé tartozik más vezető importáló országok mellett az Egyesült Államok is.

A könyörtelen inflációs nyomás és a kamatemelések amúgy is folyamatosan szedik áldozataikat, a megugró olajárak pedig végleg a felé billenthetik a recesszió szélén álló világgazdaságot

– tették hozzá.

A súlyos figyelmeztetés rávilágít az ügynökség és Szaúd-Arábia, azaz a világ legnagyobb olajexportőre, egyben az OPEC de facto vezetője helyzetképe közötti szakadékra.

A tényleges kínálatcsökkenés azonban valószínűleg a bejelentett napi 2 millió hordós kínálatszűkítéssel szemben csupán napi 1 millió hordó körül lesz

– mutatott rá az IEA. Ennek az az oka, hogy több olajexportáló ország eddig sem tudta kitölteni a számára meghatározott kvótát.

Az IEA szerint a többi OPEC-tagot sújtó kapacitáskorlátok miatt Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek vállalja magára a csökkentés oroszlánrészét, miközben a G7-ek és az Oroszországgal szembeni új szankciói tovább szűkítik a globális kínálatot.

Szaúd-Arábia fügét mutatott a Nyugatnak, és az oroszok pártjára állt

Új tengely jött létre a két olajnagyhatalom között – írja a nyugati sajtó.