Miközben Prágában tárgyalnak az energiaügyekért felelős uniós miniszterek, a nagy földgázfogyasztó Németország és Hollandia közös tízpontos javaslatot tett arra, miként próbálja meg elérni Európa a földgáz árának leszorítását anélkül, hogy hiány álljon elő a tagállamokban.

Gas,Valve,Pipeline,Europe,Nord,Stream,And,Flag,Eu,3d
Fotó: Shutterstock

A Reuters által ismertetett tervezet sarkalatos pontja, hogy az közösen kezdjen tárgyalásokba a földgázeladókkal, és így előzze meg, hogy öldöklő verseny kezdődjön a tagállamok közt, ami felhajtja az árakat.

A két tagállam, az unió nagy nettó befizetői egyúttal arra kérték fel az Európai Bizottságot, hogy dolgozzon ki új benchmarkot a cseppfolyósított gáz (LNG) árára, amelyet önkéntesen használhatnának a piaci szereplők. 

Azt a javaslatot, hogy a gázimportra általában vessen ki ársapkát az unió, kevésbé üdvös opciónak tartják. Korábban mindkét ország figyelmeztetett, hogy egy általános ársapka Európa energiabiztonságát, a piacon a szállításokért egymással versengő tagállamok ellátását fenyegetné. 

A tárgyalások partnereinkkel a kölcsönösen előnyös együttműködésről sokkal üdvösebb egy sapkánál

– áll a dokumentumban.

Az ársapka helyett, az oroszokat kihagyva olyan eladókkal javasolják a tárgyalást, 

mint az Egyesült Államok, Algéria és Norvégia. 

Az orosz importra helyezendő ársapkát megfontolandónak tartják, de csak abban az esetben, ha elfogadják a leginkább érintett tagországok is.

Az orosz ársapkát Brüsszel javasolta a múlt hónapban, de félretették a közép-európai országok aggodalmai miatt, amelyek attól tartanak, hogy Moszkva a gázcsapok elzárásával vágna vissza.

A holland-német javaslat óvatos abban is, hogy az áramfejlesztésre felhasznált földgáz árára helyezzenek sapkát, attól tartva, hogy ez növelheti a gázkeresletet. Mindenesetre a két tagállam a terhek megosztására szólítja fel az uniót.