Közélet

Németország nem számíthat az oroszokra

Miután Moszkva nem küld több gázt Európának, a fogyasztás 15 százaléka hiányozni fog elemzők szerint, ezért további fogyasztáscsökkentésre lehet szükség.

Képes az orosz invázió által okozott energiahiányon úrrá lenni Németország, amennyiben a vállalatok és a háztartások összefognak – közölte Olaf Scholz német kancellár az uniós miniszterek kezelését célzó tanácskozása előtt.

13. German Engineering Summit
Fotó: Kay Nietfeld / DPA Picture-Alliance via AFP

Az EU energiáért felelős miniszterei szerdán találkoznak Prágában, hogy megvitassák az ársapka és más lehetséges megoldások kérdését, 

amelyek választ adhatnak az orosz gázszállítások radikális visszafogására.

A korábbi tárgyalások a gázársapkáról nem jártak sikerrel, hiszen az Németország és mások szerint is csak tovább nehezítené, hogy a lehetséges készletek Európába érkezzenek. Berlin korábban az állami költekezés segítségével tervezte enyhíteni a lakosságra nehezedő terveket, ám ez szintén viszályokat okozott az európai közösségen belül, lévén a legtöbb tagállam nincs abban a helyzetben, hogy hasonlóan nagyvonalú támogatást nyújtson polgárainak.

Scholz beszédében leszögezte azt is, hogy Németország nem számíthat a belátható jövőben orosz energiaszállításokra,

de a helyzet kezelhető. Ehhez a kancellár szerint továbbra is folyamatos alkalmazkodásra van szükség, a polgároktól, a vállalatoktól és a politikusoktól is.

A legtöbb európai országnál az orosz gázra korábban jobban támaszkodó német gazdaság igyekszik alternatív szállítókat találni, és Scholz ki is emelte, hogy csaknem sikerült elérni, hogy az ország gáztárolói a tél elejére elérjék a 95 százalékos szintet – írja a Reuters.

Az európai gázszolgáltatók (Gas Infrastructure Europe, GIE) adatai alapján a november 1-jére megcélzott töltöttséget napokon belül elérhetik a németek, sőt az adatszolgáltatásban található időbeli késés miatt lehetséges, hogy már a kancellár beszéde alatt azt el is érték.

A Németországhoz hasonlóan az orosz gáztól függő országok, mint például Olaszország, szintén jól álnak a készletek felhalmozásával és más szállítók – például  Algéria vagy Azerbajdzsán – felhajtásával.

Elemzők szerint miután Moszkva csaknem teljesen beszüntette a gázszállításokat, 

a fűtési szezonban Európa átlagos fogyasztásának mintegy 15 százaléka fog hiányozni, vagyis szükség lesz a gázfogyasztás visszafogására.

Oroszország fokozatosan csökkentette a gázszállításokat Európa felé az Északi Áramlaton gázvezetéken keresztül, majd azt teljesen le is állította szeptemberben. Később a vezeték elleni szabotázsakció a gázáramlás újraindulásának lehetőségét is megszüntette.

 

energiaválság gázár Olaf Scholz
Kapcsolódó cikkek