Oroszország felfüggesztette részvételét az ENSZ közvetítésével létrejött, az ukrán kikötőkből származó mezőgazdasági termékek exportjáról szóló megállapodásban, miután a Krímben megtámadták a hajókat – idézte szombaton a TASZSZ a védelmi minisztériumot.

Búzamező
Fotó: Frank Rumpenhorst / AFP

Oroszország közölte, hogy az ukrán erők drónok segítségével szombaton kora hajnalban megtámadták a fekete-tengeri flotta hajóit Szevasztopolban, az Oroszországhoz csatolt Krím legnagyobb városában.

Figyelembe véve… a kijevi rezsim által brit szakértők részvételével elkövetett terrorcselekményt a fekete-tengeri flotta hajói és a gabonafolyosó biztonságának szavatolásában részt vevő polgári hajók ellen, az orosz fél felfüggeszti az ukrán kikötőkből származó mezőgazdasági termékek exportjáról szóló megállapodások végrehajtásában való részvételt

– áll a minisztérium közleményében.

A minisztérium korábban közölte, hogy a szombati dróntámadásokat nagyrészt visszaverték, egy orosz aknaszedőhajó kisebb károkat szenvedett.

Martin Griffiths, az ENSZ segélyezési főnöke napokkal korábban azt mondta, hogy viszonylag optimista azzal kapcsolatban, hogy az ukrajnai fekete-tengeri gabonaexport újraindítását lehetővé tevő megállapodást november közepén túl is meghosszabbítják.

A július 22-i megállapodás értelmében Ukrajna újraindíthatta fekete-tengeri gabona- és műtrágyakivitelét, amely akkor állt le, amikor Oroszország február 24-én megszállta szomszédját. Az ukrán exportmegállapodás eredetileg 120 napra szólt.

Kiéheztetnék Oroszországot, de a segítségét kérik, hogy a világ ne éhezzen

Antonio Guterres, az ENSZ főtitkára, több, főként nyugati országot is felszólított, hogy gyorsítsák fel az orosz gabona- és műtrágyaexport előtti akadályok felszámolását.