Nemzetközi gazdaság

Kiéheztetnék Oroszországot, de a segítségét kérik, hogy a világ ne éhezzen

Antonio Guterres, az ENSZ főtitkára, több, főként nyugati országokat is felszólított, hogy gyorsítsák fel az orosz gabona- és műtrágyaexportot akadályozó akadályok felszámolását.

Az ENSZ főtitkára sürgette Oroszországot és Ukrajnát, hogy újítsák meg azt a megállapodást, amely segítségével eddig több mint 8 millió tonna gabona exportját tette lehetővé Ukrajnából, és csökkentette a globális élelmiszerárakat.

Antonio Guterres más, főként nyugati országokat is felszólított, hogy gyorsítsák fel az orosz gabona- és műtrágyaexportot akadályozó akadályok felszámolását – jelentette az AFP.

Fotó: AFP

A The Guardian cikk szerint az ENSZ-főképviselő szóvivője pénteken azt mondta, hogy Guterres hangsúlyozta a megállapodás megújításának sürgősségét, hogy „hozzájáruljon az élelmezésbiztonsághoz szerte a világon”.

Az Ukrajna és Oroszország – a világ legnagyobb gabonatermelői – közötti megállapodást az ENSZ és Törökország közvetítette júliusban, és november 19-én jár le.

Oroszország ENSZ-nagykövete szerdán kijelentette, hogy mielőtt Moszkva a megújításról tárgyalna, „Oroszországnak látnia kell hová irányul a gabona- és műtrágya exportja.”

Szeptembere közepén telefonos egyeztetése során Vlagyimir Putyin arra hívta fel Antonio Guterres ENSZ-főtitkár figyelmét, hogy humanitárius katasztrófa lehet abból, hogy az ukrán gabona nem Afrikába érkezik. Az adatok nem őt cáfolják.

Putyin: a nyugat éhhalálra ítéli a szegényebb országokat, korlátozni kellene az ukrán gabona Európába szállítását

Vlagyimir Putyin orosz elnök Vlagyivosztokba utazott, hogy beszédet mondjon a Keleti Gazdasági Fórumon. A rendezvényt 2015 óta minden évben megtartják azzal a céllal, hogy ösztönözzék a külföldi befektetéseket Oroszország távol-keleti részén.

 

 

orosz ukrán háború ENSZ gabonaexport
Kapcsolódó cikkek