Helyreállt a Szahalin 1. projekt termelése az ExxonMobil távozását követően, legalábbis erre utal, hogy az orosz Rosznyeft hat rakomány Szokol nyersolaj eladására írt ki tendert november–december eleji berakodásra – írja a Reuters.

Sakhalin 1 oil rig
 

Az amerikai ExxonMobil üzemeltette a Szahalin 1. projektet, ami az orosz távol-keleten elhelyezkedő Szahalin-szigeten, illetve annak környékén termelt ki energiahordozókat. A cég azonban a hónap elején közölte, hogy kivonul Oroszországból, beleértve a Szahalin 1. létesítményt is. Júliusra a Szahalin 1. projekt termelése napi 10 ezer hordóra csökkent az orosz–ukrán háború előtti 220 ezer hordóról.

Az ExxonMobiltól egy új, az orosz kormány által ellenőrzött vállalat vette át az üzemeltetést nevük elhallgatását kérő források szerint.

A Rosznyeft leányvállalata, a Sakhalinmorneftegaz-shelf által irányított új orosz egység azt tervezi, hogy rövidesen visszaállítja a Szahalin 1. olajkitermelés szintjét. A Szokol-tenderben a Rosznyeft hat, egyenként 95 ezer tonnás rakományt kínál fel rakodásra, a tender október 31-én zárul.

Az orosz cég a múlt héten két, egyenként 95 ezer tonnás Szokol-rakományt is felajánlott az október 20–31. közötti rakodásra három kereskedő szerint. A tender október 17-én zárult le, de az eredmények nem ismertek. A tenderek dokumentumai alapján az orosz vállalat a vevőknek a rakományokat rubelben történő előre fizetés feltételeivel ajánlotta fel, de a vásárló amerikai dollárban vagy jüanban is fizethetett.

Oroszország egyértelmű üzenetet akar küldeni a piacnak, hogy visszatért, még akkor is, ha a mennyiségek a szokásosnál alacsonyabbak

– mondta egy ázsiai székhelyű nyersolaj-kereskedő. A Reuters értesüléseit sem Rosznyeft, sem az orosz energiaügyi minisztérium nem kívánta kommentálni. 

Az olajtartalék-kártya kijátszása után Joe Bidennek nem sok aduja maradt

Nem lehet pontosan megmondani, milyen hatással van az amerikai üzemanyagárakra a stratégiai olajtartalékok egy részének piacra dobása, de ahhoz a jelek szerint kevés lesz, hogy a demokraták javára billentse a mérleget a novemberi félidős választáson.