Októberben már a tizedik egymást követő hónapban romlott az amerikai építőipari cégek bizalmi indexe – írja az MTI a lakásépítők nemzeti szövetségére (NAHB) hivatkozva.

Construction,Site,With,Crane,And,Building, Construction site with crane and building, amerika, építkezés, beruházás,
Fotó: Shutterstock

A NAHB ma közölte, hogy az októberi érték az idei mélypontra, 38 pontra esett a szeptemberi 46 pontról. Az elemzők ennél jobb adatra, 43 pontra számítottak. Az 50 pont alatti mutató azt jelzi, hogy több cég látja rossznak az üzleti feltételeket, mint jónak. 

A mostani mutatót elsősorban az építőanyagok drágulása és a jelzáloghitel-kamatok emelkedése rontotta.

Az átfogó index mindhárom összetevője jelentősen csökkent októberben. A következő fél évre vonatkozó értékesítési várakozások alindexe 11 ponttal, 35 pontra csökkent. Az iparág jelenlegi helyzetét értékelő mutató 9 ponttal, 45 pontra esett, míg a keresleti várakozások alindex 6 ponttal, 25 pontra süllyedt.

A magas, hét százalék körüli jelzálogkamatok jelentősen visszafogták a keresletet, főleg az első lakásvásárlók körében

– mondta Jerry Konter, a NAHB elnöke. A szervezet bizalmi indexének átlagos értéke 1985-től mostanáig 52,3 pont. A mutató 2009 januárjában történelmi mélypontra, 8 pontra esett, 2020 novemberében pedig rekordmagasan, 90 ponton állt, idén pedig folyamatosan csökken. A NAHB-nak több mint 140 ezer, az építőiparban és a kapcsolódó területeken működő cég a tagja.

Gyorsan hűl az amerikai lakáspiac

Az évtizedek óta leggyorsabban emelkedő jelzáloghitel-kamatlábak olyan hirtelen hűtötték le az amerikai lakáspiacot, hogy az iparágat totális meglepetésként érte. A vállalkozók, akik különféle trükkökkel eddig mesterségesen korlátozták az eladásokat, hogy a házakat a legmagasabb ajánlatot tevőnek árverezzék el, egyre több eladatlan lakóházzal küszködnek. Az amerikai lakáspiacon végbemenő gyors változás egyenes következménye a jegybank szerepét betöltő Fed határozott kamatemeléseinek.