A magas miatt az idén 8,3 százalékkal esnek vissza a reálbérek Csehországban. A négy visegrádi ország közül várhatóan a cseheknél lesz a legnagyobb reálbércsökkenés, magasabb, mint az európai uniós átlag – derült ki abból a tanulmányból, amelyet a prágai székhelyű Cyrrus beruházási társaság készített. A CTK cseh hírügynökség által ismertetett elemzés szerint a jövőre 0,1 százalékos reálbér-mérséklődés várható Csehországban.

Scenery from the heart of Europe: Prague PRAGUE, CZECH REPUBLIC - OCTOBER 04: People are seen walking around in Old Town Square in the capital of Czech Republic, Prague on October 4, 2022. Czechia's capital, Prague, takes visitors back in time with its photographic appearance. Prague, also known as the "City with 100 Towers," the "Roof of Europe," the "Heart of Europe," the "Golden City," and the "Mother of Cities," is not only the country's capital and largest city, but it is also a favored tourist destination. With its historical bridges, cathedrals, towers with gold tips, and castles, Prague is one of the top ten most visited towns in Europe. The city is also ideal for walking as it is located in a valley split by a river and surrounded by hills. Emin Sansar / Anadolu Agency (Photo by Emin Sansar / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: EMIN SANSAR / AFP

A reálbérek kedvezőtlen alakulása már tavaly óta kísért bennünket, és a következő hónapokban nem várható jelentős változás. A magas árszint rossz irányban befolyásolja a háztartások vagyoni helyzetét, a meglódult infláció mindenkit elszegényít, de elsősorban az alacsony bevételű háztartásokat sújtja

–  mutatott rá Anna Píchová, a Cyrrus elemzője. A felmérés szerint az idei reálbércsökkenés Csehországban jóval magasabb lesz, mint a többi visegrádi államok, illetve mint az európai uniós 2,3 százalék. Lengyelországban 2,3, Szlovákiában 1,1, Magyarországon pedig 0,3 százalékos reálbér-mérséklődés várható – olvasható a dokumentumban. Jövőre az szintjén 0,6 százalékos reálbér-emelkedés várható, és ugyanez lehet Lengyelországban. Szlovákiában 0,7, Magyarországon pedig 2,3 százalék lesz a növekedés. Egyedül Csehországban prognosztikál a Cyrrus 0,1 százalékos visszaesést 2023-ra – írja a CTK.

Az elemzők szerint elkerülhetetlen a recesszió

A különböző ágazatokban teljesítménycsökkentések, valamint a meredeken emelkedő kamatok miatt további zsugorodás várható.

Másfelől – emlékeztet Anna Píchvová – az utóbbi tíz évben a reálfizetések növekedése gyorsabb volt az európai uniós és a visegrádi átlagnál. A 2011–2021 évek közötti időszakban a bruttó béremelkedés 41,4 százalékos volt Csehországban, míg az uniós átlag 20,8 volt. A Cyrrus elemzése szerint a reálbérek visszaesés Csehországban átmeneti, rövid távú lesz, majd újra növekedés várható. 

Ekkor lehet egymillió forint az átlagbér Magyarországon

Még az ideinél kisebb bérnövekedési ütemmel is belátható időn belül beérhetik a magyar fizetések a nyugati-európai kereseteket.

A négy visegrádi ország közül jelenleg Csehországban a legmagasabb a havi átlagbér – derült ki a Mazars nemzetközi pénzügyi tanácsadó ügynökség legújabb tanulmányából, amelyet a közelmúltban ismertetett a CTK. Csehországban jelenleg 1533 euró a havi átlagbér, Magyarországon 1349, Lengyelországban 1301, Szlovákiában pedig 1185 – mutatott rá a prágai székhelyű Mazars, amely minden évben 22 közép- és kelet-európai ország adórendszerét hasonlítja össze.