A holland gáztőzsde, a TTF határidős piaca jól működik, az árplafon bevezetése nem bölcs elképzelés – közölte a holland pénzügyi piacokért felelős hatóság (AFM) pénteken.

A holland felügyelet a jelentésében azt írta,

az Európában irányadó holland TTF gáztőzsdén a határidős ügyletek árának korlátozására tett kísérletek negatív következményekkel járhatnak, beleértve a gáz fizikai hiányát is.

Közölték, hogy Oroszország február 24-én kezdett ukrajnai háborúja óta a kereslet és a kínálat határozza meg az európai gázárakat. A drasztikus áremelkedés ellenére sem volt nyoma manipulációnak vagy túlzott spekulációnak.

Az Európai Bizottság október közepén mutatott be javaslatokat a magas energiaárak visszaszorítása és az energiaellátás biztonságának szavatolására. A brüsszeli testület árkorrekciós mechanizmus kidolgozását szorgalmazta, amely révén dinamikus árplafon lenne kialakítható a TTF gáztőzsdén lebonyolított ügyletekre vonatkozóan. Az elképzelés szerint a dinamikus limitnél magasabb áron való tranzakciók nem lennének lebonyolíthatók a TTF-ben, ami segít elkerülni a szélsőséges volatilitást és a túlzott árakat.

Az árplafon nem megoldás a gázellátási gondokra

A norvég gázóriás szerint az ársapka biztosan nem oldja meg Európa ellátási problémáit.

Gas energy crisis, flag of the European Union with a one euro coin and burning with natural gas flames. OLYMPUS DIGITAL CAMERA gázár-plafon, gáz ,ár, price, money, energy, energia,
Fotó: Jose A. Bernat Bacete / Getty Images

 

A jelentés bemutatáskor Hanzo van Beusekom, az AFM igazgatósági tagja elmondta, a hatóság nem tartja helyesnek az árplafonra vagy a nagyon szigorú volatilitási szabályokra vonatkozó javaslatokat. 

Noha az AFM tisztában van azzal, hogy a magas gázárak fájdalmasak a vállalkozások és a fogyasztók számára, a piac megfelelően működik. Bármiféle beavatkozás következménye rosszabb lehet a várakozásoknál – figyelmeztetett.

Azzal összefüggésben, hogy az uniós bizottság a cseppfolyósított földgáz (LNG) árképzésére vonatkozó új referenciaérték meghatározását is javasolta, Hanzo van Beusekom azt mondta, hogy egy alternatív európai referenciaérték bevezetése egy olyan dolog, amit a piaci szereplők a jelek szerint nem akarnak, és ami keveset jelentene az EU-ban tapasztalható túlzott energiaárak kezelésében.

Végezetül közölte, az AFM feltételesen támogatná azt az Európai Bizottság javaslatában szereplő elképzelést, amely az árak túlzott, egy napon belüli ingadozásának korlátozását tenné lehetővé, hogy szavatolható legyen a szabályos és biztonságos kereskedés. Ugyanakkor hozzátette, hogy várhatóan ez sem segít az ellenértékek csökkentésében.

Az Európai Bizottság új vészhelyzeti rendeletre tett, októberben bemutatott javaslatában a magas gázárak kezelésére és az ellátásbiztonság szavatolására közös uniós gázvásárlás, a TTF holland gáztőzsdén érvényes árkorlátozó mechanizmusok, az átlátható infrastruktúra-használat, a tagállamok közötti szolidaritással kapcsolatos új intézkedések, valamint a gázkereslet csökkentésére irányuló folyamatos erőfeszítések szerepelnek.

Magyar javaslat oldaná meg az európai energiaválságot

A csővezetékes gázszállítók extraprofitjának elvonásával orvosolná az európai energiaválságot a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem tudományos intézete, a Zéró Karbon Központ.