Nemzetközi gazdaság

Az árplafon nem megoldás a gázellátási gondokra

A norvég gázóriás szerint az ársapka biztosan nem oldja meg Európa ellátási problémáit. Egy ilyen lépés kontraproduktív lenne, hiszen a keresletet növelné, miközben a kínálat változatlan maradna, vagy még csökkenne is.

Norvégia legnagyobb energiaipari vállalata, az Equinor vezetői szerint a tervezett ársapka-intézkedések nem oldják meg a kontinens földgázbeszerzési problémáit – erről Anders Opedal vezérigazgató beszélt a Bloomberg TV-nek. Szerinte kontraproduktív lenne egy ilyen intézkedés, hiszen a keresletet növelné, miközben a kínálat változatlan maradna, vagy még csökkene is. A norvégok szerint egy ilyen árszabályozás visszavetné a gázpiaci beruházásokat.

Turkish FM Cavusoglu in Norway, OSLO, NORWAY - AUGUST 30: Minister of Foreign Affairs of Turkey, Minister Mevlut Cavusoglu (Front) visits Equinor, an energy company, in Oslo, Turkey on August 30, 2019. Cem Ozdel / Anadolu Agency (Photo by CEM OZDEL / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Turkish FM Cavusoglu in Norway
Fotó: AFP

Az EU a földgáz nagykereskedelmi árát dinamikus ársapkával szabályozná annak érdekében, hogy a kieső orosz szállítások miatt megnőtt volatilis ármozgásokat valahogy megfékezze. 

Az Európai Bizottság még nem tett le a gázárplafonról

A német kancellár szerint a döntést egyhangúlag kell meghozni.

 

 

 

ársapka Equinor gázár
Kapcsolódó cikkek