Japán és az Egyesült Államok pénteken megállapodást írt alá, amelynek értelmében az amerikai űrhivatal (NASA) vezetésével megépülő, Hold körüli pályán keringő Gateway űrállomás legénységében egy japán űrhajós is helyet kap. Cserében az ázsiai ország logisztikai és egyéb ellátási szolgáltatásokat nyújt a misszióhoz. Az egyezmény szerint az űrállomás japán tagja nem száll le a Holdra, ennek lehetőségét későbbi konzultációkkal teremtik meg.

Solar Eclipse Visible Across Swath Of U.S. IN SPACE - AUGUST 21, space, station,
Fotó: NASA / Getty Images

A Gateway űrállomás megépítése a NASA Artemis programjának része, amelynek célja, hogy 2024-ben ismét visszatérjenek a Holdra az asztronauták. 

A megállapodást egy pénteken megtartott online találkozón japán részről Nagaoka Keiko oktatási, kulturális, sportügyi, tudományos és technológiai miniszter, amerikai részről pedig Bill Nelson, a NASA igazgatója írta alá. Nagaoka Keiko hangsúlyozta: erősíteni akarja a két ország közötti kapcsolatokat a Hold felfedezésében, Nelson pedig fontos partnernek nevezte Japánt.

Sikerült a NASA-nak fellőni az Artemis I.-holdrakétát

Sikeresen elindulhatott a több tízmilliárd dolláros űrprojekt.

A kétoldalú megállapodás szerint a japán űrhivatal (JAXA) legénység nélküli teherszállító gépeivel közreműködik a Gateway lakó- és logisztikai űrállomás elemeinek és más ellátmányának szállításában. Japán 2030 körül el akarja kezdeni a négytonnányi szállítmányok útnak indítását. Japán az Egyesült Államok után a második ország akar lenni, amely asztronautát küld a Holdra.

nasa, lunar,gateway,spance,station,űrállomás,
Fotó: Mark Felix / AFP

Nagaoka azt is bejelentette, hogy Japán 2030-ig meghosszabbítja közreműködését a Nemzetközi Űrállomás (ISS) működésében. Vakata Kóicsi japán űrhajós október óta tartózkodik az ISS-en. 

Az Egyesült Államok korábban arra kérte Japánt és az európai országokat, hogy hosszabbítsák meg részvételüket az ISS-programban, amely 2024-ben érne véget. A kérést a japán kormány is alaposan megfontolta Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja miatt. A Nemzetközi Űrállomás munkájának ugyanis Oroszország az egyik kulcsszereplője.