Algéria hivatalosan is kérte felvételét a BRICS-országcsoportba – közölte hétfőn az as-Surúk hírportál az algíri külügyminisztérium nemzetközi együttműködésért felelős különmegbízottjára, Lejla Zerruguira hivatkozva.

South Africa's President Cyril Ramaphosa (L), India's Prime Minister Narendra Modi (2nd L), China's President Xi Jinping (C), Russia's President Vladimir Putin (2nd R), Brazil's President Jair Bolsonaro (R) wave to press before posing for a family picture during the 11th BRICS Summit on November 14, 2019 in Brasilia, Brazil. - Brazil's President Jair Bolsonaro walked a diplomatic tightrope, as he seeks to boost ties with Beijing and avoid upsetting key ally Donald Trump, on the eve of a summit with their BRICS counterparts from Russia, India and South Africa. (Photo by Sergio LIMA / AFP)
A BRICS-országcsoport jelenlegi vezetői.
Fotó: Sergio Lima / AFP

Lehetőségünk volt részt venni a BRICS legutóbbi csúcstalálkozóján, amelyre meghívták az algériai elnököt is. Előterjesztettük kérésünket. Oroszország és Kína is üdvözölte Algéria csatlakozását a BRICS-hez 

– mondta Lejla Zerrugui.

Június végén tartották Kína elnöksége alatt a „BRICS plusz” csúcstalálkozót videókonferencia formájában. Ezen az országcsoporthoz tartozó Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika mellett 

további tizenhárom állam: Algéria, Argentína, Egyiptom, Indonézia, Irán, Kazahsztán, Kambodzsa, Malajzia, Szenegál, Thaiföld, Üzbegisztán, a Fidzsi-szigetek és Etiópia is részt vett.

Amikor az óriások egymásnak feszülnek: India és Kína elhidegülése megrengetheti Ázsiát

Az el nem kötelezett India kegyét sokan keresik, de Kína befolyása egyre gyengül a fagyos viszony évtizedes enyhülése után.

Abdel-Madzsid Tebbun algériai elnök már július végén bejelentette, hogy országa érdekelt abban, hogy csatlakozzon a gazdasági társuláshoz. Mint mondta, Algéria rendelkezik minden ehhez szükséges előfeltétellel. Hangsúlyozta azt is, hogy 

ezzel elkerülhetővé válnak bizonyos kétoldalú konfliktusok.

A BRICS-országcsoport eredetileg BRIC volt (Brazília, Oroszország, Kína és India), 2009-ben egészült ki, amikor Dél-Afrika is csatlakozott a szervezethez. A BRICS-tagok mindegyike gyorsan fejlődő és frissen iparosodott ország, és mindegyikük jelentős regionális és globális befolyással rendelkezik.