A belga vámosok annyi kokaint foglaltak le eddig 2022-ben, hogy az ország szemétégetői jókora lemaradásba kerültek miatta – írta meg az Business Insider. A telepeken nem tudnak lépést tartania a hatalmas mennyiségű droggal. A megsemmisítésre váró kokaint raktárakban őrzi a rendőrség, de attól tartanak, hogy bűnszervezetek próbálják majd megmegszerezni a több milliárd dollárnyi fehér port.

ANTWERP, BELGIUM - APRIL 28: The cargo Euroports Remich is at the dock during a visit of the 'Port of Antwerp-Bruges on April 28, 2022 in Antwerp, Belgium. On the dock are three ocean container from the Japanese container transportation and shipping company Ocean Network Express Holdings, Ltd. (ONE). The new harbor wants to distinguish itself from others in the world in terms of logistics, energy and digitization. It provides no less than 74,000 direct and 90,000 indirect jobs. With an added value of nearly 21 billion euros, or 4.5% of Belgium's GDP, it is by far the country's leading economic engine. It will be the largest European export harbour. The Port of Antwerp-Bruges will also be the largest vehicle transshipment port, the largest integrated chemical hub in Europe and one of the main container ports in Europe.
Konténerek az antwerpeni kikötőben, ahol nagyjából 110 tonna kokain vár megsemmisítésre.
Fotó: Thierry Monasse / Getty Images

Az antwerpeni kikötőben a lefoglalt kokain mennyisége hamarosan elérheti a 110 tonnát. Csak az itt tárolt kábítószer értéke 5,1 milliárd dollár lehet. A The Brussels Times arról ír, hogy indokolt lenne minél előbb megsemmisíteni a drogot, ám a szemétégetők kapacitása nem elég ehhez a mennyiséghez.

A kokainhegyek már akkorára nőttek, hogy a végén a bűnszervezetek meg fogják rohamozni a vámhatóság raktárait 

– mondta Franky De Keyser antwerpeni ügyész egy Vincent Van Quickenborne belga igazságügyi miniszterrel tartott sajtótájékoztatón. A veszély miatt a raktárak és a szemétégetők védelmét megerősítették.

Police Confiscate 230 Kilos Of Cocaine At Hamburg Port
Fotó: Joern Pollex / Getty Images

Van Quickenborne arról beszélt, hogy igyekeznek minél előbb elégetni a kábítószert, de nem tudják ömlesztve az égetőkbe önteni a drogot, mivel akkor könnyen eltömődhetnek a berendezések szűrői. Hozzátette, hogy dolgoznak rajta, miként bővítsék a szemétégetők kapacitását.

Egyre többen lobbiznak a kokain legalizálása érdekében

Ahogy Al Capone a szesztilalomnak köszönhette hatalmát és vagyonát, úgy a kartellek is a tiltás gyümölcseit élvezik, ezért a kérdést politikai népszerűtlensége ellenére is érdemes napirenden tartani.

Az antwerpeni, amely Európa második legnagyobb kikötője, az elmúlt években a kontinens legnagyobb kokainbelépési pontjává vált – erről a Reuters is írt. Egy ENSZ-jelentésben az volt olvasható még 2021-ben, hogy Antwerpen lett az európai kokainpiac epicentruma.