A kihirdetésre váró jogszabály szerint 2023. január 1-jétől 2025. március 31-ig Romániában hatóságilag korlátozott áron vásárolhatják mind a lakossági, mind az ipari fogyasztók az energiát. A villamos energiánál a fogyasztás függvényében négy tarifát állapítottak meg: a legalacsonyabb 68 bani (56 forint), a legmagasabb 1,3 lej (107 forint) kilowattóránként.

Havi 100 kilowattórás fogyasztásig minden lakossági fogyasztó a legalacsonyabb tarifát fizeti az áramért.

A legalább egy kiskorút egyedül nevelő szülők, a legalább három kiskorút (vagy még tanulmányait végző 26 év alatti fiatalt) eltartó családok, illetve a gyógykezelésükre elektromos orvosi műszereket használó fogyasztók ezen küszöbérték felett is a 68 banis tarifával fizetik a villamos energiát. A havi 100 és 255 kilowattóra közötti fogyasztás tarifája 80 bani, az ezt meghaladó energiafogyasztásért pedig már 1,3 lejt számlázhat a háztartásoknak a szolgáltató.

gáz románia
Fotó: SkazovD

Újdonság a jelenleg hatályos ársapkarendelethez képest, hogy már nem a tavalyi átlagfogyasztás, hanem az aktuális energiafogyasztásuk alapján sorolják a különböző kedvezményes árkategóriákba a fogyasztókat, ha pedig nem olvasták le a villanyóra állását, akkor az utolsó három hónap átalgát veszik alapul.

A másféle védelemben nem részesülő ipari fogyasztók szintén 1,3 lejes tarifával vásárolhatják az áram kilowattóráját. 

A kilowattóránként 1 lejes kedvezményes tarifával (a tavalyi átlagfogyasztásuk 85 százalékáig) a kis- és középvállalkozásokat, a közintézményeket, egyházakat, az állami és magánkórházakat, az oktatási intézményeket, a bölcsődéket, az idősotthonokat, a közszolgáltatókat, a bukaresti metróvállalatot, a mezőgazdasági vállalkozásokat és az élelmiszeripari vállalatokat védi a jogszabály.

A földgáz esetén nem vezettek be új tarifákat, de a korábbi ársapkarendelet hatályát meghosszabbították. A most megszavazott törvény szerint a lakossági fogyasztók 31, az ipari fogyasztók pedig 37 banis áron vásárolhatják a gázt kilowattóránként 2025. március végéig.