Áll a bál Nikosz Dendiasz görög külügyminiszter líbiai látogatása miatt. Bár eleinte úgy tűnt: komoly diplomáciai üzenete van annak, hogy az EU-tagállam Görögország kormányának tagja Líbiába érkezik, végül botrányos vége lett a látogatásnak. A Politico című lap cikke szerint Dendiasz, amint meglátta, hogy ki várja a reptéren, rögtön utasította pilótáját, hogy szálljanak fel és térjenek haza. 

Fotó: AFP

Dendiasz ugyanis eredetileg Bengáziba akart csak utazni. Mint ismert: Líbia évek óta gyakorlatilag két részre van szakadva, a Tripoli vezette kormányzat nyugaton és a lázadó tábornok irányította keleti országrész, amelynek „fővárosa” Bengázi. Tripoli viszont erősködött Athénnál, hogy Dendiasz hozzájuk is ellátogasson. 

Erre rá is bólintott a külügyminiszter, egyetlen kikötéssel, csak Líbia korábbi görögországi nagykövetével hajlandó találkozni.

Helyette azonban az a Najla Mangus líbiai külügyminiszter várta a kifutón, aki ezer szállal kötődik Törökországhoz. Görögország és Törökország között az elmúlt hónapokban ismét kiújult a régi ellentét, és meglehetősen fagyos viszonyban vannak egymással, emiatt Dendiasz semmiképp sem szeretett volna közös fotón szerepelni kollégájával, így utasította a pilótáját, hogy azonnal távozzanak. 

Elsimítaná Németország a török–görög vitát

A két szomszédos ország között ismét fellángolt a határvita.

Helyszíni beszámolók szerint Dendiasz, ahogy kiszúrta Mangust, az ujjával körözve jelezte, hogy indítsák be a hajtóműveket. Az igazán kínos helyzet viszont ezután állt elő, a görög kormánygépnek ugyanis több mint egy órát kellett várnia a betonon, hogy megkapja a felszállási engedélyt, azaz a görög miniszter a repülőn ült idegesen, a váróban pedig kollégája és az összegyűlt újságírók néztek bambán maguk elé. 

Később Dendiasz Bengáziból bejelentkezve közölte: senki sem kényszerítheti a görög kormány tagjait arra, hogy olyan emberekkel találkozzanak, akikkel nem szeretnének. Líbia szintén közleményt adott ki, amelyben arról írtak: elfogadhatatlan viselkedésnek tekintik a rövid látogatást.