Costa Rica, Mexikó, és más hasonló országok után Indonézia is 10 éves „vízumot” kínál a leggazdagabbaknak. A legalább 130 ezer dollárt a bankszámlájukon tudó turisták az újfajta dokumentummal 10 évig élhetnek Balin. Szakemberek szerint elsősorban jómódú nyugdíjasok élnek majd a lehetőséggel, ami 60 nappal a kihirdetése után lép hatályba. A lépéssel az ország saját gazdaságát kívánja megerősíteni, bízva abban, hogy a szigetre érkezők bőségesen fognak költeni, fogyasztani - írja a Bloomberg.

Domestic tourists flocks Bali during Christmas and New Year holiday season
Fotó: Johannes P. Christo/Anadolu Agency via Getty Images

Az ország öt évre és 10 évre szóló „második otthoni” vízumot kínál azoknak, akik legalább 2 milliárd rúpiával (130 000 dollár) rendelkeznek a bankszámlájukon, rendszer idén  karácsonykor, illetve az új szabály kiadását követő 60. napon lép hatályba. 

Az új szabályozás lényegében egy ösztönző a külföldiek számára, hogy hozzájáruljanak az indonéz gazdaság növekedéséhez 

– hangsúlyozta Widodo Ekatjahjana bevándorlási ügyekért felelős főigazgató az üdülőszigeten tartott ünnepségen.

Az indonézhez hasonló lehetőséget kínáló, általában közepesen fejlett országok egyaránt arra törekednek, hogy kihasználják a migrációs lehetőségek iránti növekvő keresletet. A „digitális nomádokként” ismert képzett munkavállalók tömege vándorol országról-országra világszerte, hogy kihasználja a koronavírus-járvány óta terjedő „home office”, azaz a távmunka lehetőségét. 

A munkavállalók a relatív magas keresetüket, olcsóbb, egzotikus országokban költik el, közben élményekkel gazdagodnak, és - miután kimozdultak megszokott országukból - egy hosszabb nyaralásként fogják fel a távoli tájakon eltöltött hónapokat.

Az indonéz intézkedés időzítése elgondolkodtató. Egyfelől a koronavírus járvány enyhülésével egyre több társaság áll vissza a hagyományos, személyes jelenléten alapuló munkavégzésre, másfelől viszont éppen egybeesik a turisták számának hirtelen megugrásával, és a nemzetközi, hosszú távú légijáratok újraindulásával. Emellett a közelgő bali G20 csúcstalálkozó miatt reflektorfénybe kerül majd a nyaralóparadicsom.

Nemrég megírtuk, hogy az Egyesült Államokban pedig egyre több európai útlevelet igényelnek.