Az amerikai magánszektor vállalatai 239 ezer új munkahelyet teremtettek októberben, derült ki az ADP Research Institute szerdán nyilvánosságra hozott jelentéséből. Ez messze meghaladja a Dow Jones 195 ezres előrejelzését és a 192 ezres szeptemberi eredményt. A bérek 7,7 százalékkal nőttek éves bázison, ami 0,1 százalékponttal kevesebb az előző havinál.

GM Rolls Out Three Millionth Vehicle At Its Lansing Delta Township Assembly Plant
A feldolgozóiparban csökken az álláshelyek száma, a szolgáltatási szektorban gyorsan nő 
Fotó:  Bill Pugliano/Getty Images

A munkahelyek számának növekedése különösen a szabadidő és a vendéglátás kulcsfontosságú ágazatában volt erőteljes, ahol 210 ezer új álláshelyet teremtettek, a bérek pedig 11,2 százalékkal emelkedtek. 

A szállodákat, éttermeket, bárokat és kapcsolódó vállalkozásokat magában foglaló ágazatot viselte meg a legsúlyosabban a járvány, és ez a szegmens még mindig nem érte el a pandémia előtti szintet, emlékeztetett a CNBC.

Az összes álláshely-növekedés a szolgáltatóvszektornak köszönhető, ahol 247 ezer új munkahely jött létre, míg az árutermelő ágazatokban 8 ezer szűnt meg. A kereskedelemben, a szállításban és a közüzemi szolgáltatásokban foglalkoztatottak száma 84 ezer fővel nőtt.
„A gazdasági fellendülés előrehaladottságát tekintve ez igazán erős szám, de a munkaerő-felvétel nem volt széles körű – értékelte az adatot Nela Richardson, az ADP vezető közgazdásza. – A kamatlábakra érzékeny árutermelők visszahúzódnak, a munkahelyváltók pedig kisebb bérnövekedést követelnek.” 

Bár a Fed által vezérelt keresletromlás korai jeleit látjuk, ez csak a bizonyos ágazatait érinti 

– tette hozzá. A Federal Reserve kamatemeléssel igyekszik lehűteni a több mint 40 éve legmagasabb szintje közelében járó inflációt. A Fed egyik elsődleges célja egy olyan a szűkös munkaerőpiac, ahol az üres álláshelyek száma közel 2:1 arányban haladja meg a rendelkezésre álló munkavállalókét. 

A másik fontos munkaerőpiaci adat pénteken érkezik, a munkaügyi tárca akkor teszi közzé az agrárszektoron kívül foglalkoztatottak számát. 

Az előzetes várakozások szerint a szeptemberi 263 ezer után októberben 205 ezer új munkahely jött létre a mezőgazdaságon kívül.