Németország és Franciaország felgyorsítaná közös ipari programját az amerikai klímavédelmi csomaggal szemben – jelentette ki Párizsban Bruno Le Maire francia és Robert Habeck német gazdasági miniszter.

direction France-Germany
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

Itt az idő felgyorsítani az európai ipari elképzeléseket és megvalósításaikat

– mondták a tárcavezetők közös sajtótájékoztatójukon. Bruno Le Maire szerint Berlinnek és Párizsnak közös választ kell adnia az amerikai döntésekre a klímavédelmi csomagot illetően, amelynek keretében az Egyesült Államok jelentős beruházásokat biztosít a megújuló energiával foglalkozó amerikai cégeknek.

Robert Habeck kiemelte: a csomag nem felel meg a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szabályainak, és szembemegy a versenyszabályokkal. A két politikus szeretné minél gyorsabban megvalósítani a közös gázvásárlásokat, méghozzá hosszú lejáratú szerződésekkel, mert így szerintük csökkennének az árak.

Az ipari támogatásokat illetően a francia és a német kormánytag megállapodott abban, hogy az Európai Bizottság (EB) által meghatározott keretben segítik a vállalataikat, hogy jelezzék a tisztességes verseny bármilyen hiányosságát a belső európai piacon. Az állásfoglalás célja a francia cégek megnyugtatása, amelyek tartanak attól, hogy német konkurenseik versenyelőnyre tehetnek szert a berlini kormány által az enyhítésére létrehozott 200 milliárd eurós alapnak köszönhetően.

Új francia–német konkrét ipari terveken dolgozunk együtt, amelyek a mesterséges intelligenciától a hidrogénen át a kvantumszámításig terjedhetnek

– mondta Bruno Le Maire. Szerinte Párizs és Berlin arra fogja kérni az EB-t, hogy gyorsítsa fel az úgynevezett közös érdekű projekteket, mert az európai eljárások túl komplikáltak, hosszadalmasak és összetettek, miközben Kína és az Egyesült Államok egyre csak gyorsul. 

A globális recessziót elkerüljük, de Európa jár a legrosszabbul

Az OECD előrejelzése szerint a világgazdaság jövőre elkerülheti a recessziót, de az 1970-es évek óta legsúlyosabb energiaválság éles lassulást okoz majd, amely Európát sújtja a legsúlyosabban. Az előrejelzés szerint az euróövezet gazdasága az idei 3,3 százalékos növekedésről jövőre 0,5 százalékra lassul, majd 2024-ben 1,4 százalékkal bővül.