Az egekbe szöktek az energiaárak Európa-szerte, sokan az alternatív fűtési megoldásokat keresve ismét rátalálnak a tűzifára. Az energiaárak olyan mértékben emelkedtek, hogy többek közt a német tűzifa-kereskedők soha nem látott kereslettel szembesülnek, az erdőtulajdonosok pedig nem győzik felvenni a harcot a hozzájuk járó fatolvajokkal. Az egyik németországi civil szervezet, a Fern máris figyelmeztetett a várható következményekre, szerintük az emberek Európában több millió tonna fát fognak elégetni ezen a télen, az illegális fakivágások pedig súlyos károkat okozhatnak a védett erdőkben is. 

Fotó: Jászai Csaba / MTI

Közben valószínűleg megváltozik az a direktíva, amely az Európai Unióban a megújuló alapú energiatermelésbe beszámítható erdei fa mennyiségét szabályozza.

A fatüzelésből nyert energiát a 2000-es évek végétől sorolja a megújulók közé az akkor a közösség országaiban a felhasznált energia még csupán tíz százaléka származott megújuló energiaforrásokból, tavaly az arány elérte a 22 százalékot. A megújuló energiaforrásokról szóló irányelv (ez a jogszabály minősít egyes tűzifatermékeket megújuló alapú tüzelőanyagoknak, és kapcsol hozzájuk támogatási rendszert) felülvizsgálatáról jelenleg is folynak tárgyalások. 

 

Az irányelv – RED: renewable energy directive – azzal a céllal jött létre, hogy az EU a fosszilis tüzelőanyagokon alapuló projektek helyett a megújuló energiával kapcsolatos projektek felé irányítsa a finanszírozási forrásokat egy olyan piaci környezetben és időszakban, amikor a fosszilis energiahordozók még sokkal olcsóbbak voltak. Most viszont fordult a helyzet, a fosszilis energia drágább, a fatüzelésre való átállás (ha sikerül) megtakarítást hozhat a fogyasztóknak, ugyanakkor a RED továbbra is több milliárd euróval támogatja a fatüzelést. 

Fotó:  Szabóné Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap (illusztráció)

Szeptemberben az Európai Parlament megszavazta ugyan a közvetlenül az erdőkből származó feldolgozatlan fakivágás-támogatás megszüntetését, 

de a kivételek listája elég hosszú, szerepelnek rajta a betegség, természeti katasztrófa vagy tűzmegelőzés miatt kivágott fák. 

Ezt a jogszabályt most az uniós tagállamoknak kell felülvizsgálniuk, amelyek eldöntik, hogy egyetértenek-e ezekkel a kivételekkel, és hogy fokozatosan csökkenteni kívánják-e a megújuló energiára vonatkozó célkitűzéseikbe beszámítható erdei fa mennyiségét. Ez utóbbi pont ellentmondásosnak tűnik már most. Az olyan országokban, mint Lettország, Finnország és Svédország, a faalapú tüzelőanyagok a megújuló energiafogyasztás több mint ötödét teszik ki. A fa megújuló státuszának fokozatos csökkentése viszont nagyban megnehezítené ezeknek az országoknak a dolgát az éghajlati céljaik elérésében. 

Amikor az ökoszisztéma bármely részének elégetését támogatjuk, az az éghajlat szempontjából minden szempontból rossz forgatókönyv

– mondta Lina Burnelius, a Protect the Forest svéd NGO projektvezetője, akit a Wired idézett. Ahelyett, hogy az erdők további pusztulását ösztönöznénk, több pénzt kellene a lakóterek szigetelésére és hőszivattyúk telepítésére fordítanunk – tette hozzá. A szakértő szerint a fosszilis tüzelőanyagok és a biomassza támogatását át kell alakítani a a tengeri szélenergia és a geotermikus energia erőteljesebb támogatása érdekében. A megoldás nem a faégetés betiltása, hanem a rendszer megváltoztatása, hogy a legkörnyezetbarátabb energiafajták legyenek a legolcsóbbak.