A videóhoz Nagy István azt írta: nagyon nagy az érdeklődés a tűzifaprogram iránt, ezért az állami erdészetek az erdőkben gazdagabb vidékekről faanyagot szállítanak át oda, ahol kevesebb az erdő, vagy többen élnek. A miniszter a videóban arról beszélt: az állami erdőgazdaságok prioritásként kezelik és folyamatosan teljesítik a lakosság tűzifa-megrendeléseit. Beszámolt róla, hogy a Pilisi Parkerdőben is gőzerővel zajlik a munka.

20190911 Győr tűzifa körkép Fotó: Mészáros Mátyás MM
Fotó: Mészáros Mátyás / Kisalföld

Az átcsoportosításokról azt mondta: szeptember végétől vasúton és közúton szállítják a fát azokra a helyekre, ahol arra nagyobb az érdeklődés. Így jut az első ütemben 23 500 köbméter faanyag a főváros térségébe, valamint az alföldi régiókba – tette hozzá. Ismertette: a MÁV-val együttműködésben új vasúti lerakóhelyek kialakítása zajlik, illetve további fakitermelő kapacitásokat csoportosítanak át a főváros térségébe.

A tűzifaprogramban az igényeket országszerte 152 ponton személyesen lehet jelezni, de emellett telefonon vagy e-mailben is. Nagy István szerint a tapasztalatok alapján az igénylők többsége már rendelkezik erre a télre tüzelővel, és már a következő évre vásárol. Van olyan erdőgazdaság, ahol ez az arány eléri a 70 százalékot. Tőlük türelmet kért a miniszter, hogy a rendelkezés céljával összhangban elsőként azokat szolgálhassák ki, akiknek a fűtési szezon elején van szükségük a fára.

„Ne feledjük, a fűtési időszakra elegendő, fenntartható gazdálkodásból származó tűzifa áll országszerte rendelkezésre” – fogalmazott Nagy István, hozzátéve: az idei télre mindenki, aki fával fűt, hozzá fog tudni jutni a tűzifájához.