A franciaországi Beaujeu régiót nyáron sújtó, rekordot döntő hőhullám ugyan csökkentette az idén megtermelt újbor mennyiségét, ám a minőség jobb, azaz gyümölcsösebb, kerekebb, egyszóval finomabb lett, mint a tavalyi – mondják azok a borkedvelők, akiknek szerencséjük volt a friss Beaujolais-hez.

Le,Mans,,France,-,November,19,,2020:,A,Bottle,Of
Fotó: t.sableaux

A randevúra a legrámenősebb ínyencek már sort keríthettek, hiszen a hagyomány szerint minden évben november harmadik csütörtökén – ebben az évben november 17-én – ízlelik meg először a Beaujolais Nouveau-t.

Az újbor tiszteletére rendezett Sarmentelles – a szó szőlővesszőt jelent franciául – fesztiválon a régióba látogató turisták is megkóstolhatják 2022 első Beaujolais borait. Az élményre még a napfelkeltét sem kell megvárniuk, hiszen amint szerda éjjel 12-t üt az óra, már csapra is verik a hordókat, és tetőfokára hág a mulatság.

Beaujeu régió lakói idén is elismeréssel nyilatkoztak a bor minőségéről. 

Nagyon jó, nagyon gyümölcsös, nagyon kerek,  finom a szájban. Tökéletes egy új Beaujolais-nak

– mondta Claire, egy helyi lakos az AFP francia hírügynökségnek az első kóstolás után, a felvonulások és zenekarok hangzavarában.

Az újbor persze boszorkányos gyorsasággal jut el a párizsi, lyoni és más franciaországi éttermekbe is. Innen vette kezdetét anno a gyorsasági verseny hagyománya. Tulajdonképpen maguk a borászok kezdtek el a vetélkedni abban, hogy ki tudja leghamarabb eljuttatni a borát a lyoni fogadókba, ahol aztán kiírhatták:

Le Beaujolais Est Arrivé!

Azaz, a Beaujolais megérkezett.

 

Lyontól a nagyvilágig

Az 1960-as évekig a szállítás – na meg az egész világ – felgyorsulásáig a Beaujolais kóstolgatása kizárólag a lyoniak kiváltsága volt, aztán 1970-ben Georges Doboeuf, egy helyi borkereskedő Párizsba is küldött egy palackkal. A szlogen persze Párizsban is bevált, és az újborfogyasztás szokása világszerte egyre népszerűbb lett.

Ezen a csütörtökön is gyorsan befutottak a francia főváros éttermeibe az első palackok, úgyhogy itt is kezdetét vehette a borünnep.

Eddig tetszik. Érződik, hogy ez egy fiatalabb bor, nem olyan testes, mint a többi, de meglepett, hogy mennyire sima. Nem olyan savas, mint általában az új borok. Ez olyasvalami, amiről már évek óta tudok, de hogy már a megjelenése napján megízlelhetem, az nagyon izgalmas

– mondta Miguel és Catrina, egy Párizsba látogató házaspár Chicagóból a Euronewsnak.

Beaujolais Nouveau wine released, Drinkers raise glasses of Beaujolais Nouveau on Nov, 17, 2016, immediately after the French wine was released at an event in Tokyo. (Kyodo)==Kyodo
Fotó: Kyodo News

A Beaujolais Nouveau-t egyébként mindössze néhány hétig erjesztik, mielőtt forgalomba kerül. Ez ugyanis az első újbor a régióban. A művelt borkedvelőknek azonban azt is illik tudniuk, hogy a Beaujeu régió sokkal többről szól, mint a Beaujolais Nouveau borokról. 

Beaujeu nem csak a Beaujolais Nouveau-ról szól

Az elsődlegesen termesztett borszőlő Franciaország keleti felében, azon belül pedig Burgundia déli részén található Beaujeu-ban a gamay, amelyet eredetileg egész Burgundiában termesztettek, amíg Burgundia hercege délre nem száműzte, hogy minél nagyobb helyet biztosítson a pinot noir szőlő termesztésének. 

A gamay szőlő szerencséjére Beaujeu gránittalaja ideális volt a fajta számára, ám hírnevét éppen a Beaujolais Nouveau tette megkérdőjelezhetővé, miután a borivók ezzel a gyorsan erjedő, fiatal borral hozzák összefüggésbe.

Rátalált a falusi Michelin-csoda egyik nyitjára a pécsi bormagazin

Sokat nem kellett keresgélniük az okot, a pécsieknek ott van az orruk előtt.

Az amerikai David Setley borszakértő személyes kedvence az AF Gros 0 Moulin-a-Vent en Mortperay 2020-as Beaujolais Gamay-ja,

melynek komplex, jól strukturált, közepes gránátvörös színű bora enyhén virágos és piros bogyós gyümölcsök fűszeres és földes illatával, valamint viszonylag testes, fűszeres, piros gyümölcsös és földes ízeivel varázsolja el a legigényesebb borkedvelőket is.

A gamay szőlőből készült borok másik lenyűgöző képviselője 

a 2021-es Jean-Paul Brun – Terre Dorées Morgon 2021. Ez a bor száz százalékban a déli fekvésű lejtők gránittalajára ültetett szőlőkből készül. 

A borász szerint klasszikus burgundi módszereket, emellett fenntartható gazdálkodást alkalmaznak, a szőlőt kézzel szüretelik. A bort betontartályokban, őshonos élesztőkkel és kén nélkül erjesztik. Hat-nyolc hónapig érlelik, utána minimális kénnel palackozzák. Az eredmény egy ízletes, könnyű és közepes testű vörösbor, édesgyökér, fűszer, szilva és fekete cseresznye gyümölcsök illatával és ízvilágával.

Ha pedig nem ragaszkodunk a gamay-hoz, a szakértő 

a 2020-as Jean-Paul Brun – Terres Dorées Chardonnay Beaujolais Blanc-t is szép választásnak tartja, amely száz százalékban Beaujolais legdélebbi területéről származó chardonnay-ból készült.

Ott a talajban több a mészkő, az éghajlat melegebb, ami a fajtának jól megfelelő terroir-t biztosít. Jean-Paul Brun világos aranyszínű bora enyhén citrusos illatot áraszt, ízében egy csipetnyi olvasztott vajjal és fán termő gyümölcsökkel. Nagyszerűen mutatja be a Beaujolais Blanc-t.

Aszúszemeket is szüreteltek idén a Tokaji borvidéken

Mennyiségi kárt szenvedtek az aszály miatt a tokaji szőlők, de aszúszemeket is tudtak szüretelni idén. Fontos esemény a borvidék életében, hogy elindult a tokaji borok közösségi promóciója.