India továbbra is orosz olajat fog vásárolni, mivel előnyös az országnak – jelentette ki Subrahmanyam Jaishankar indiai külügyminiszter Moszkvában.

Fotó: Maxim Shipenkov / Pool / AFP

Jaishankar kétnapos látogatásra érkezett az orosz fővárosba, útjára a mezőgazdaságért, a kőolajért és földgázért, a hajózásért, a pénzügyekért, a vegyi anyagokért és műtrágyákért, valamint a kereskedelemért felelős magas rangú tisztviselők is elkísérték – derül ki a Nikkei Asia cikkéből.

A tárcavezető az orosz kollégájával tartott sajtótájékoztatón közölte, hogy mindkét fél szeretné bővíteni a rúpia-rubel kereskedelmet és a két ország közötti kapcsolatokat.

Az orosz olaj árának korlátozására vonatkozó tervről azt mondta, hogy a világ harmadik legnagyobb olaj- és gázfogyasztójaként, ahol a jövedelmek szintje nem magas, Indiának a saját érdekeit kell szem előtt tartania.

Őszintén szólva azt látjuk, hogy az indiai–orosz kapcsolat a mi előnyünkre vált, ezért szeretnénk ezt fenntartani

– mondta a politikus. Szerinte Oroszország stabil és időtálló partner, több évtizedes kapcsolatuk mindkét félnek előnyös.

Jaishankar először látogat Moszkvába az orosz–ukrán háború kirobbanása óta. Utazására akkor kerül sor, amikor Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter a héten Újdelhibe érkezik, hogy megbeszéléseket folytasson indiai tisztviselőkkel. A tárgyalásokon biztosan szóba kerül az orosz energiahordozókra vonatkozó olajsapka, amelyet az ázsiai ország eddig elutasított.

India nem ítélte el Moszkvát a háború miatt, hanem a békére és párbeszédre szólított fel. Ehhez hozzátartozik, hogy a két ország között szoros gazdasági, kereskedelmi és politikai kapcsolat alakult ki. Oroszország évtizedek óta India legnagyobb haditechnikai beszállítója, és az indiai gyógyszeripari termékek negyedik legnagyobb piaca.

A szankciók után India – az első Kína után – Oroszország második legnagyobb olajvásárlójává vált. Moszkva részesedése India olajimportjából szeptemberben minden idők legmagasabb, 23 százalékos szintjére emelkedett, szemben az invázió előtti 2 százalékkal a portál szerint. A Reuters tegnap arról számolt be, hogy az indiai Oil and Natural Gas a japánokhoz hasonlóan megtartaná részesedését a Szahalin 1. projektben. 

India úgy halmozza az orosz olajat, mintha nem lenne holnap

India kitúrja Kínát az orosz olajpiacról. Új-Delhi sosem látott mennyiségben vásárolja az orosz kőolajat, annak ellenére, hogy korábban azt hangoztatták, nem elégedettek az orosz ESPO nyersolajjal. A mostani trendváltozás akár a közel-keleti országokat is érintheti, hiszen India elfordulhat Szaúd-Arábiától, mivel az ESPO könnyűolaj olcsóbb, mint a szaúdi termék.