India átvette Kína szerepét az oroszországi olajpiacon az ukrajnai háború kirobbanását követően

írta meg a Bloomberg. Augusztusban eddig sosem látott mértékben vásárolta a dél-ázsiai ország az orosz olajat. Hajózási társaságok szerint hat ESPO könnyűolajat szállító hajó tartott a nyolcadik hónapban Indiába. Ez az eddigi legnagyobb havi szállítmány, amit India az oroszoktól vásárolt. A Bloomberg cikke szerint 

ez a mennyiség Oroszország havi elérhető szállítási mennyiségének majdnem ötöde.

Ez a rekordkereslet India részéről azért is meglepő, mivel augusztus elején még arról lehetett hallani, hogy Kína és India is csúcsra pörgette az olajvásárlást, ezért már csak csökkenhetnek a tranzakciók. Ehhez képest Új-Delhi még mindig csak halmozza az orosz olajat.

1236800111 Bloomberg Best of the Year 2021: A Hindustan Petroleum Corp. tanker travels round the 'Captain Bend', where the cliff drops off close to 250 meters, on the Zojila mountain pass in Kargil district, the Union Territory of Ladakh, India, on Thursday, Sept. 23, 2021. Photographer: Sumit Dayal/Bloomberg via Getty Images
Fotó: Sumit Dayal / Bloomberg via Getty Images

Az ESPO nyersolaj ma már folyamatosan áramlik Indiába, annak ellenére, hogy korábban a dél-ázsiai ország kifejezetten ellene volt ennek az olajtípusnak

– ismertette a helyzetet Emma Li, a Vortexa elemzőház elemzője. Hozzátette, hogy Indiába szállítani az olajat nem egyszerű feladat, mivel vezeték hiányában hajókon nagyon sokáig tart. Ennek ellenére a nyugati szankciók miatt

 India ki tudja használni, hogy a típus ára jelentősen lecsökkent. 

Li szerint ameddig újabb szankciók nem lépnek életbe az orosz olajjal szemben, illetve az ára a mostani szinten marad, addig India annyit fog felvásárolni az ESPO típusból amennyit csak tud.

India az orosz energiahordozók legfontosabb felvásárlójává vált azóta, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát. Mivel Európa és az Egyesült Államok igyekszik minél kevesebb olajat vásárolni Moszkvától, Új-Delhi kihasználja az alkalmat, hogy megszerezze a nyomott árú készleteket. Március óta már több millió hordó olajat vettek az oroszoktól. A háború első hónapjaian India az Urals típusból halmozta fel a készleteket, most viszont az ESPO felé fordult, mivel ennek a fajtának jobb a minősége. Az ESPO olajtípust korábban Kína és Japán vásárolta.

A szolgáltatások fűtik az indiai növekedést

Száguld az indiai gazdaság: az áprilistól júniusig tartó időszakban 13,5 százalékkal bővült a ez a legmagasabb érték az utóbbi egy évben.

Ez fájhat a szaúdiaknak

India ESPO-rajongása kisebb mértékben átrajzolhatja az olajkereskedelmet. Mivel Új-Delhi olcsóbban jut hozzá a magasabb minőségű könnyűolajhoz, így feleslegesség válik számára Szaúd-Arábiából és Abu-Dzabiból beszerezni a közel-keleti termékeket. Ez most azért is valószínű, mivel Kína visszafogta az orosz olajvásárlásait, így rendelkezésre áll a megfelelő kínálati mennyiség India számára.

A hajózási társaságok adataiból kivehető, hogy India fokozza a felvásárlást. 

Júliusban 5 tankerhajónyi ESPO-t vásároltak, augusztusban pedig 6-ot.

 

Miközben India egyre többet vásárol az orosz energiahordozóból, Washington igyekszik meggyőzni Új-Delhit, hogy álljon be a szankcionáló országok sorába. India egyelőre nem hajlik rá, hogy visszafogja a vásárlásokat, viszont a nyugati országok számára kulcsfontosságú lenne, hogy Moszkva ebből a forrásból se jusson pénzhez.

Egy ilyen lépés lehetőségeit a G7 pénteken fogja megvitatni a pénzügyminiszterek találkozóján.