A Sakhalin Oil and Gas Development (SODECO) japán konzorcium úgy döntött, hogy a szankciók ellenére részt vesz a Szahalin 1. olaj- és gázprojekt üzemeltetésében – írja a Nikkei Asia.

Sakhalin Island in Russia, 388033 08: An oil derrick floats in the ocean near Sakhalin Island, the largest island in Russia, March 2001. Sakhalin Island, with its territory of 76,400 sq km, used to house convicted felons from the middle of 19th century. In addition to Russians who began settling on this island in the 18th century, there are aboriginal ethnic groups of Ains and Nivkhs, and a large group of Koreans. The main businesses of Sakhalin people are fishing and the oil industry. (Photo by Laski Diffusion/Wojtek Laski/Getty Images)
Fotó: Laski Diffusion / Getty Images

A lépés a nemzetközi szankciók közepette történik, mivel a projekt továbbra is létfontosságú energiaforrás a szigetországnak.

A SODECO 30 százalékos részesedéssel rendelkezik a projektben, ami 2005-ben kezdte meg a nyersolaj kitermelését a Japántól északra fekvő, az orosz Távol-Keleten található Szahalin szigetén. A Szahalin 1. projektet az amerikai ExxonMobil üzemeltette, a vállalat azonban az orosz–ukrán háború kirobbanása után közölte, hogy kivonul Oroszországból. A projekt működtetését egy új, Moszkva által ellenőrzött cég vette át.

A Vlagyimir Putyin elnök által aláírt rendelet értelmében a külföldi üzleti partnereknek az új üzemeltető októberi indulásától számítva egy hónapjuk volt arra, hogy eldöntsék, befektetnek az új vállalatba vagy sem. Ha az orosz fél jóváhagyja a japán konzorcium döntését, Tokió megtarthatja részesedését a projektben.

A SODECO felét a japán kormány birtokolja, másik felén pedig olyan cégek osztozkodnak, mint a Mitsubishi és a Mitsu.

A tokiói kabinet már jelezte, hogy az energiaimporttól függő szigetország annak ellenére fenntartja részesedését a Szahalin 1. és 2. energiaprojektekben, hogy gazdasági szankciókat vezetett be Oroszországgal szemben a háború kirobbanását követően. Yasutoshi Nishimura, japán gazdasági, kereskedelmi és ipari miniszter újságíróknak azt mondta, hogy a kormány üdvözli a SODECO egyhangú szavazással hozott döntését. 

Szorosan kommunikálni fogunk a vállalkozásokkal, és mindent megteszünk az energiabiztonság biztosítása érdekében

– tette hozzá a tárcavezető, aki azt is kijelentette, hogy a Szahalin 1. továbbra is nagyon fontos projekt a felkelő nap országának.

Vezeték helyett hajón jön az orosz gáz Európába – a legnagyobb vásárló Franciaország

Rekordot közelítő mennyiségben exportált cseppfolyósított gázt Oroszország októberben, és változatlanul Európa az egyik legfontosabb piaca. Az orosz LNG legfőbb vásárlója a múlt hónapban Franciaország, Kína és Japán volt.