Interkontinentális ballisztikus rakétát lőtt ki Észak-Korea pénteken, a rakéta a japán parti őrség és Hamada Jaszukazu nemzetvédelmi miniszter beszámolója szerint több száz kilométert tett meg, és körülbelül 210 kilométerre Hokkaidó szigettől csapódott be a tengerbe.

interkontinentális ballisztikus rakéta
Az újabb észak-koreai interkontinentális ballisztikus rakéta kilövése.
Fotó: Anthony Wallace / AFP

A Thaiföldön tartózkodó Kisida Fumio japán miniszterelnök elfogadhatatlannak nevezte a kísérletet, de jelezte, hogy a rakéta kárt feltehetően nem okozott.

Tokió számításai szerint a lövedék a Japán kizárólagos gazdasági övezetéhez tartozó körzetben érkezett a tengerbe.

Elsőként a dél-koreai hadsereg számolt be arról, hogy Phenjan ismét olyan rakétát indított el, amellyel az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatai értelmében nem lenne szabad kísérleteznie.

Ballisztikus rakétával válaszolt Washington és Szöul megállapodására Észak-Korea

Észak-Korea az elmúlt hónapokban egyre gyakrabban végez fegyverkísérleteket. Csütörtökön újabb ballisztikus rakéta borzolta a kedélyeket.

Az interkontinentális ballisztikus rakéták a leghosszabb hatótávolságú észak-koreai fegyverek, és Phenjan azon dolgozik, hogy akár az Egyesült Államokat is elérhesse velük. Észak-Korea több évig szüneteltette a kísérleteket ezekkel a rakétákkal, de idén felújította a teszteket.

Dél-Korea, Japán és az Amerikai Egyesült Államok vezetői múlt hét végi találkozójukon a biztonsági együttműködés egymás közti fokozásáról állapodtak meg. Észak-Korea külügyminisztere arra figyelmeztetett, hogy ez kiszámíthatatlanabb helyzetet teremtett a régióban, és Phenjan a korábbinál hevesebben kénytelen reagálni rá.

Egyre agresszívebbek Észak-Korea provokációi

A dél-koreai elnök szerint Phenjan agresszivitását a nukleáris és a rakétaprogram nyújtotta önbizalom táplálja.