Az Egyesült Államok hatalmas mennyiségű fegyverrel és pénzzel támogatja Ukrajnát a háborúban, a november 8-i félidős választások után azonban a helyzet minden valószínűség szerint megváltozik. „Azt hiszem, recesszióban az emberek nem fognak biankó csekket írni Ukrajnának. Egyszerűen nem fogják megtenni” – figyelmeztetett Kevin McCarthy, a képviselőház republikánus frakciójának vezetője októberben arra utalva, hogy az Egyesült Államok gazdasága, elemzői konszenzus szerint jövőre recesszióba süllyed.

Employees unload a Boeing 747-412 plane with the FGM-148 Javelin, American man-portable anti-tank missile provided by US to Ukraine as part of US military support to Ukraine, at Kyiv's airport Boryspil on February 11,2022, amid the crisis linked with the threat of Russia's invasion. (Photo by Sergei SUPINSKY / AFP)
Az Egyesült Államok eddig nagyvonalú volt. 
Fotó: Sergei Supinsky / AFP


Más republikánusok még nyíltabban fogalmaztak, szerintük Washingtonnak le kellene állítani a katonai segélyeket, amelyeket Donald Trump volt elnök lelkes híve, a republikánus párt emelkedő csillaga, Marjorie Taylor Greene egyenesen „pénzmosási összeesküvésnek” nevezett. Több szélsőjobboldali törvényhozóval együtt neki is az a meggyőződése, hogy az Egyesült Államoknak vannak fontosabb prioritásai is, például az amerikai–mexikói határ biztonságának garantálása.
A Politico szerint Joe Biden és a kormány arra számít, hogy Ukrajna abban az esetben is tovább kapja majd a segítséget Washingtontól, ha a republikánusok megszerzik a többséget a kongresszus egyik vagy mindkét házában – legföljebb a jelenleginél kisebbet. A kieli Világgazdasági Kutatóintézet (IfW) becslései szerint 

az Egyesült Államok a múlt hónap közepéig több mint 27 milliárd dollárnyi katonai és majdnem 25 milliárd dollár értékű humanitárius és gazdasági segítséget nyújtott Ukrajnának, és a kormányzat október végén további 275 millió dolláros támogatásra tett ígéretet. 

A Yahoo Newsnak nyilatkozó szakértők szerint jelentős változások nem várhatók akkor sem, ha a republikánusok kezébe kerül a pénztárca ellenőrzése, bár néhányuk szerint elképzelhető, hogy a nem katonai célú támogatás csökkenni fog. „A nagy többség mindkét pártban támogatja Ukrajnát. Lehet, hogy látszólag jobban törekednek majd a felügyeletre és a segélyek összetételének nagyobb ellenőrzésére. De jelentős változás? Ne számítson rá" – vélekedett George F. Kennan, a Council of Foreign Relations orosz és eurázsiai tanulmányokért felelős vezető munkatársa.

(FILES) In this file photo taken on February 11, 2022 Ukrainian servicemen load a truck with the FGM-148 Javelin, American man-portable anti-tank missile provided by US to Ukraine as part of a military support, upon its delivery at Kyiv's airport Boryspil amid the crisis linked with the threat of Russia's invasion. - US personnel are inspecting stocks of American-supplied military equipment in Ukraine as part of efforts to keep track of gear provided to Kyiv's forces, the Pentagon said on November 3, 2022. (Photo by Sergei SUPINSKY / AFP)
A Javelinek fordulópontot jelentettek. 
Fotó: Sergei Supinsky / AFP


Egyetért vele Jon Lieber, az Eurasia Group Egyesült Államokért felelős ügyvezető igazgatója is, aki szerint a sajtó félreértelmezte McCarthy szavait, amelyeket „egy világ választ el attól, hogy egyáltalán nem kapnak csekket” az ukránok. Szerinte a lényeg az, hogy 

a kongresszusnak több olyan tagja lesz, „akik nyíltan szkeptikusak azzal kapcsolatban, hogy az Egyesült Államok széles körű, nyílt végű elkötelezettséget vállaljon Ukrajna védelmében”. 

Ez azonban nem valószínű, hogy az Ukrajna iránti támogatás összeomlását fogja előidézni. „Hatékonyak lesznek abban, hogy több felügyeletet kényszerítsenek ki, feltételeket szabjanak a segélyezéshez, és végjáték-stratégiát követeljenek a kormánytól, de nem lesznek hatékonyak abban, hogy megakadályozzák az Egyesült Államokat Ukrajna támogatásában” – vélekedett.

President Biden Welcomes Ukrainian President Zelensky To The White House, WASHINGTON, DC - SEPTEMBER 01: Ukrainian President Volodymyr Zelensky (L) meets with U.S. President Joe Biden in the Oval Office at the White House on September 01, 2021 in Washington, DC. This was the two leaders' first face-to-face meeting and the first by a Ukrainian leader in more than four years. (Photo by Doug Mills-Pool/Getty Images)
A két elnök kapcsolata sokat javult nyár óta, amikor Biden elveszítette a türelmét Zelenszkijjel szemben. 
Fotó: Pool / Getty Images


Különösen igaz ez annak fényében, hogy a Reuters és az Ipsos közös, október elején végzett felmérésének eredménye szerint az amerikaiak 73 százaléka támogatja Ukrajna további segítését. A republikánus szavazók körében azonban romlik a helyzet: a Pew Research szeptemberi közvélemény-kutatása kimutatta, hogy 32 százalékuk szerint az Egyesült Államok túl sok támogatást nyújt Kijevnek, ami 23 százalékponttal magasabb a márciusban mértnél.
A félidős választás eredményeként ráadásul bekerülhet egy csapat izolacionista republikánus törvényhozó a kongresszusba, akik hasonlóképpen gondolkodnak, mint a párt ohiói szenátusi jelöltje, J. D. Vance. 

„Azt hiszem, elértünk arra a pontra, amikor már elég pénzt adtunk Ukrajnának. Nem finanszírozhatunk egy hosszú távú konfliktust, amely véleményem szerint végső soron egyre kevesebb hasznot hoz a saját országunk számára” – nyilatkozta. 

Ugyanezt hangsúlyozta az indianai képviselő, Jim Banks, aki szerint az Egyesült Államoknak nem kellene kimerítenie saját fegyverkészleteit, hogy egy európai országnak segítsen. A fegyverek megtartása ugyanis segítene, hogy az ország erősebb maradjon. „Ez a valóság ebben a pillanatban, amelyben ma vagyunk. Nem tehetjük Amerikát az első helyre úgy, hogy biankó csekkeket adunk a világ más részeinek, hogy megoldják a problémáikat – visszahangozta McCarthy szavait a Fox műsorában. 

A CNN ezzel kapcsolatban emlékeztetett, hogy az utolsó képviselőházi szavazáson nagy többség, 368 képviselő szavazott az Ukrajnának nyújtandó segélyre – és mind az 57 nem szavazatot republikánus képviselő adta le. A támogatók közül pedig volt olyan, aki megfizette a szavazata árát, az alabamai Mo Brooks képviselő legalábbis ennek tulajdonítja, hogy elveszítette a szenátusi jelöltségért folytatott pártbeli versenyt, mert ellenlábasa és Trump volt tanácsadója, Steve Bannon erre alapozta a kampányát ellene. Az ellenállás ráadásul a progresszív demokraták körében is nő, így nem csoda, hogy Biden kiszivárgott hírek szerint elveszítette a türelmét, és felemelte a hangját, amikor egy nyári telefonbeszélgetésük során Volodimir Zelenszkij köszönet helyett további kivánságlistával állt elő. Kijev folyamatosan kér fegyvereket, de bizonyos típusokból kimerülőben vannak az amerikai és az európai készletek is.