Több mint 50 ezer hektárral kívánja növelni az erdős területek kiterjedését a román kormány, amely 730 millió eurót meghaladó összeget fordít erre a célra. A bukaresti környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti minisztérium a napokban indította útjára Románia legátfogóbbnak nevezett erdőtelepítési kampányát, amelynek keretében legalább 0,5 hektár nagyságú erdők és 0,1 hektár nagyságú szélfogó, mezővédő erdősávok telepítésére lehet pályázni. 

A környezetvédelmi tárca 730 millió eurót különített el az erdőkre a Romániának járó 29 milliárd eurós uniós helyreállítási és rezilienciaépítési alapból.

Man,Planting,Trees,In,Forest.,Male,Tree,Planter,Wearing,ReflectiveMan planting trees in forest. Male tree planter wearing reflective vest walking in forest carrying bag full of trees.
Fotó: Jacob Lund / Getty Images

Az erdőtelepítési kampány keretében valamennyi erdősítésre alkalmas terület tulajdonosa igényelheti a támogatást: természetes személyek, vállalkozások, önkormányzatok, közbirtokosságok, civil szervezetek egyaránt pályázhatnak erdőtelepítésre. Erdősítésre alkalmas terület lehet mezőgazdasági terület, szántóföld, legelő vagy ültetvény is, amelyet egy erre a célra készített erdőtelepítési-kivitelezési terv alapján kell betelepíteni. 

Az erdőtelepítési kampányt internetes applikáció segíti, a pályázatokat ezen a felületen kell benyújtani. Azoknak a földtulajdonosoknak, akik új erdőt szeretnének telepíteni, egy felhasználói fiókot kell létrehozniuk, majd a térképen be kell jelölniük az erdősítésre szánt területet. A szabályzat értelmében a telepítési terveket az erdőőrségek hagyják jóvá, ezek elbírálása után kezdődhet el az ültetés.

A klímaváltozás elleni küzdelemben egyik legnagyobb fegyverünk az erdő, éppen ezért kiemelten kezeltem ezt a területet, és mandátumom alatt egyetlen négyzetméterrel sem csökkent az erdős területek nagysága. Most pedig a helyreállítási alapból 57 ezer hektár új erdő létrehozására indítunk támogatási programot

 – jelentette ki Tánczos Barna, a bukaresti kormány környezetvédelmi minisztere. Kiemelte, ez az első ilyen jellegű kezdeményezés Romániában, és reményének adott hangot, miszerint sokan élni fognak a lehetőséggel, hiszen nemcsak a telepítés költségeit téríti meg az állam, hanem további húsz évig támogatja az új erdők tulajdonosait, akik évi 456 euró juttatásban részesülnek majd.

Az erdősítésre nyújtott támogatás a terület adottságai és a telepített faj függvényében változik. Például alföldön tölgyültetvényre hektáronként 19 647 euró támogatást, hegyvidéken lucfenyő-, jegenyefenyő- és bükkültetvényekre 9658 euró támogatást nyújtanak. Erdősávok esetében például alföldi akácültetvényre hektáronként 10 522 euró, dombvidéki tölgyültetvényre 16 542 euró jár az erdősítési program keretében.

Románia területének mintegy 27,7 százalékát borítja erdő a bukaresti statisztikai intézet legfrissebb, a 2021. decemberi állapotot tükröző adatai szerint; az egészében 38 százalékot tesz ki a fás terület. Az országban található 6,6 millió hektár erdő tavaly enyhén, ezer hektárral nőtt 2020-hoz képest, 0,05 százalékos a bővülés. Ez azonban kevés ahhoz képest, hogy az Eurostat statisztikái szerint 2016–2020 között 7,048 millióról 6,929 millió hektárra apadt az erdős területek kiterjedése Romániában.

Környezetvédelmi szervezetek szerint továbbra is aggasztó az illegális fakitermelés mértéke az országban, ahol 

becsléseik szerint hathektárnyi erdő tűnik el óránként a törvénytelen kivágások miatt, 

ami évente hozzávetlőegesen 20 millió köbméteres famennyiség. Eközben a bukaresti környezetvédelmi minisztérium szerint hatékonynak bizonyult a faanyag automatikus követésére szolgáló, két évvel ezelőtt gyakorlatba ültetett SUMAL-rendszer, amelynek egyik legfontosabb célja az illegális erdőirtás és falopás visszaszorítása. A tárca adatai azt mutatják, hogy a legálisan kitermelt fa mennyisége 800 ezer köbméterrel volt nagyobb 2021-ben, a számítógépes alkalmazás használatának első évében, mint az azt megelőző évben.

Fotó: Daniel Mihailescu / AFP

Egyébként a bukaresti kormány által egy hónappal ezelőtt elfogadott, 2030-ig szóló országos erdőstratégia egyensúlyt kíván teremteni az erdők társadalmi, gazdasági szerepe, valamint az erdővédelem, a biológiai sokféleség megőrzése között, kulcselemei közé tartozik a felelős erdőgazdálkodás ösztönzése és az erdészeti tevékenység hatékony ellenőrzése is. Tánczos Barna miniszter úgy nyilatkozott, hogy egészséges és a klímaváltozás hatásaival szemben ellenállóbb erdőkre, az erdős területek növelésére van szükség, ezt a célt erősíti a stratégia. A tárcavezető ugyanakkor olyasmit is mondott, hogy az erdők „nem válhatnak botanikuskertté”, Európa-szerte biztosítaniuk kell a szükséges erőforrást az ipar és az energia számára.

Ezzel a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) csíkszeredai politikusa kihívta maga ellen a környezetvédelmi szervezetek haragját, a zöldaktivisták azzal vádolták meg, hogy döntéseivel tönkreteszi Románia nemzeti parkjait, erre hivatkozva lejárató kampányt folytattak ellene a Székelyföldön. Részben a zöldek nyomására a miniszter országos kampányt indított annak érdekében, hogy a nemzeti parkok területének 75 százalékára bővítsék a szigorú és teljeskörű védelmi övezetek kiterjedését Romániában, összhangban az uniós élőhelyvédelmi irányelvvel. Ez a folyamat az erdélyi Domogled-Cserna Nemzeti Parkban már elkezdődött, itt találhatók Európa legreprezentatívabb érintetlen bükkerdői, ahol a terület 56 százaléka élvez védett övezeti besorolást, ezt terjesztik ki a következő másfél évben 75 százalékra.