A szlovák háromoldalú érdekegyeztető tanácsban megszületett a régóta várt döntés a legnagyobb energiafogyasztó társaságok év végéig történő megsegítéséről. Milan Krajniak munkaügyi miniszter közölte, hogy 40 millió eurót különítettek el mintegy 120 társaság számára, ezzel hozzávetőlegesen 50 ezer munkahely megtartását segítve. 

High energy costs, Electrical outlet with Euro bills in it as a symbol for the rising energy costs. áram, gáz, árak, támogatás
Fotó: Getty Images

Az állami mentőövre égető szükség van, hiszen például a garamszentkereszti alumíniumkohó, az árvai színesfémkohó vagy a vágsellyei Duslo vegyipari vállalat a közelmúltban radikálisan csökkentette termelését, vagy átmenetileg le is állt a megugró gáz- és áramárak miatt. Olyannyira, hogy a dízeladalékot, az AdBlue-t gyártó Duslo már a gyártás teljes leállítását is fontolgatta, amivel hiány alakult volna ki a piacon, lévén ez a cég a termék egyik legnagyobb gyártója Európában. 

A 2023 első negyedévére szóló állami segítség koncepcióját már korábban kidolgozták, és az ideinél nagyvonalúbb lesz. Ennek lényege: 

ha a földgáz megawattóránkénti ára 99, a villamos energiáé pedig 199 euró fölé kúszik, akkor a megállapított árplafon feletti összeg 80 százalékát megtéríti az állam.

Egy konkrét példa: ha az adott cég jövőre 450 euróért kénytelen villamos energiát vásárolni, akkor a 199 euró feletti rész 80 százalékát finanszírozza a kormány, ami ebben az esetben 201 euró, azaz végeredményben a cég 450 helyett 249 eurót fizet megawattóránként. A felvázolt séma értelmében egy-egy társaság havonta legfeljebb 100 ezer eurós támogatásban részesülhet. 

Az állami energiadotációra 2023 első három hónapjában 500 millió eurót különített el a Heger-kormány. 

Ami pedig a lakossági energiaárakat illeti, legkésőbb november végéig teszik közzé az új, 2023 januárjától érvényes tarifákat. Idén csak januárban volt a gáz és a villany terén áremelés, azóta változatlan tarifák vannak érvényben. Szeptemberben egyébként a szlovákiai cégek átlagosan 18 százalékkal mérsékelték áramfogyasztásukat 2021 szeptemberéhez viszonyítva, a lakosság esetében pedig 6 százalékos megtakarítást mértek.