A gáz nem árucikk, hanem erőforrás, amely biztonságot, függetlenséget és erőt ad. Az pedig jelenleg olyan helyzetben van, hogy az Egyesült Államoktól háromszor drágábban veszi – jelentette ki Zoran Milanovic horvát államfő kedden Zágrábban, a horvát–szlovén gazdasági fórumon.

LJUBLJANA, SLOVENIA - SEPTEMBER 12: Slovenian President Borut Pahor (not seen) and Croatian President Zoran Milanovic hold a joint press conference after their meeting in Ljubljana, Slovenia on September 12, 2022. Ales Beno / Anadolu Agency (Photo by  / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: Ales Beno / AFP

Oroszország és az Egyesült Államok szerinte megsemmisíthetetlenek, mert meghatározott technológiával és saját szükségleteiket kielégítő, korlátlan mennyiségű energiával rendelkeznek. Hozzátette, hogy Kína már nem ebbe a kategóriába tartozik. Úgy vélte: az EU sokáig abban az illúzióban ringatta magát, hogy valamilyen energetikai közös piacot hoz létre, de a komoly háborús helyzet miatt most a szövetséges Washingtontól vásárol gázt, háromszoros áron.

Szerinte Emmanuel Macron francia államfő azért utazott az Egyesült Államokba, hogy Joe Biden amerikai elnökkel folytatott tárgyalásain megértésért és kegyelemért könyörögjön a gyengébb pozíciójából.

Rámutatott: Horvátországnak nincs ipara, gazdaságilag fejletlenebb országok is jobban állnak ezen a téren. Szerinte Horvátország az európai történésektől, különösképpen a németországi helyzettől függ. Borut Pahor leköszönő szlovén államfő, aki utolsó hivatalos útjára érkezett hétfőn Horvátországba, egyetértett Milanoviccsal abban, hogy a háború miatt nagyon bizonytalan és kiszámíthatatlan időben élünk. 

Mint mondta, nem lehet előre megjósolni, hogy mikor következik be válság, amelynek legújabb példája a kelet-európai háború.

Úgy vélte: a gazdaságoknak versenyképeseknek, nyitottaknak és rugalmasoknak kell lenniük ahhoz, hogy felkészüljenek az ilyen válságokra, a lehető legkevesebb állami beavatkozás mellett. Szerinte Szlovénia négy országgal határos, amelyekkel jószomszédi viszonyt ápol, és fontos, hogy gondoskodjunk elsősorban a szomszédos országokkal fenntartott jó kapcsolatokról, de a térség más országaival fenntartottakról is.