A Yahoo Finance 2022-ben a Costco amerikai üzletláncot választotta az év cégének, ami mind a Wall Street-i pénzügyi guruk, mind az átlag amerikai vásárló szempontjából teljességgel érthető választásnak bizonyult. 

Costco Shoppers In Colchester, Vermont
Fotó: Robert Nickelsberg

Az 1983-ban alapított cég csaknem 850 boltot üzemeltet, 304 ezer alkalmazottat foglalkoztat, és 2022-ben 222,7 milliárd dolláros forgalmat könyvelhetett el. 

A Costco híres alacsony árairól , amelyeket még az idei tomboló sem tudott különösebben megnövelni. A cég a nehéz gazdasági helyzetben is kiállt az elvei mellett, és úgy tűnik, jól tette: az októberben véget ér pénzügyi évben elért 222,7 milliárd dolláros forgalom 16 százalékos növekedést mutat az előző időszakhoz képest, ami hatalmas sikernek számít a koronavírus-járvány és az infláció árnyékában. 

A jó árak a vevőket, a jó munkakörülmények pedig az alkalmazottakat vonzzák: 

a Costco ismét Amerika egyik legjobb munkáltatója lett,

és ahogy az a cég vezetőinek nyilatkozatain is látszik, valóban nagyra becsülik az alkalmazottaikat. Craig Jelinek, a Costco vezérigazgatója szerint ugyanis a jó dolgozókon múlik minden üzlet sikere, és szerencsésnek tudhatják magukat, hogy ők kiváló munkaerővel rendelkeznek. 

A Costco tagsági díjon alapuló üzleti modellje közben ismét a befektetők célkeresztjébe került: a cég ugyanis 2017 óta nem emelt az évi 60 dolláros tagdíjon. Az üzletlánc közel 119 millió taggal rendelkezik, s ez az összeg minden évben stabilan befolyik tőlük akkor is, ha nem költenek semmit az üzletben. A tagdíj emelésével nagy extra profitra tudnának szert tenni, de ebből a Costco fejesei egyelőre nem kérnek. 

Szerintük ugyanis ha emelnék a díjakat, nőne ugyan a forgalmuk és a nyereségük, de sok régi ügyfelet elidegenítenének maguktól, és akár a befektetők is elfordulnának tőlük. 

A cég vezetői elárulták: 20-25 újabb áruházat terveznek nyitni a közeljövőben, a recessziós félelmek pedig legfeljebb kicsit foglalkoztatják őket.