Andrej Babis volt miniszterelnököt látná a legszívesebben utódjául a cseh államfői tisztségben Milos Zeman távozó államfő. A 76 éves, évek óta egészségügyi problémákkal küzdő  Zeman két cikluson keresztül töltötte be a pozíciót, így nem indulhatna újra a tisztségért.

Zeman, Babis, Csehország
A távozó Milos Zeman legszívesebben Andrej Babist látná utódjának elnökként.
Fotó: AFP

Zeman a Právo című cseh lapnak adott interjúban kijelentette, hogy a januári elnökválasztáson Babisra fog szavazni, mert ő az egyetlen jelölt, akinek politikai tapasztalata van. A jelenlegi elnök szerint a politika ugyanolyan mesterség, mint minden más.

Önök se szeretnék, hogy olyan sebész operálja önöket, akinek nincs orvosi végzettsége

– jelentette ki.

A 68 éves milliárdos nagyvállalkozó Babis 2017 és 2021 között volt a Cseh Köztársaság miniszterelnöke. Jelenleg eljárás folyik ellene európai uniós pénzekkel történt állítólagos csalás miatt. Az elnökválasztás első fordulóját január 13-án és 14-én tartják. A 78 éves Zeman már nem indulhat, miután az alkotmány által engedélyezett két hivatali időszakot kitöltötte.

A CNN PrimaNews tévécsatorna megbízásából végzett friss közvélemény-kutatás szerint Babis az első fordulóban 30,1 százalékkal győzne, a második helyen Danuse Nerudová közgazdász professzor végezne 26,5 százalékkal, míg a harmadikon Petr Pavel nyugalmazott tábornok 23 százalékkal.

Cseh államfőválasztás: Babis az esélyesek között

Milos Zeman második ciklusát fejezi be, az esélyesek között Andrej Babis volt kormányfő , az ellenzéki ANO mozgalom elnöke, Petr Pavel tábornok, a Katonai Bizottságának volt elnöke és Danuse Nerudová, a brünni Mendel Egyetem volt rektora szerepel. Az első fordulót január 13–14-én rendezik.