Valószínűleg nem dönt újabb termeléscsökkentésről az OPEC plusz vasárnap – szivárgott ki az információ a fórumot előkészítő tisztségviselőktől, bár egyesek szerint azért ez nem zárható ki teljesen, tekintettel a gazdasági növekedéssel és a kereslettel kapcsolatos aggodalmakra.

Vienna,-,Jul,22:,Building,Organization,Of,The,Petroleum,Exporting
VIENNA - JUL 22: Building Organization of the Petroleum Exporting Countries (OPEC) on July 22, 2012 on Helferstorferstrasse 17 in Vienna, Austria.
Fotó: Sodel Vladyslav / Shutterstuck

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) és Oroszország vezette szövetségesei, azaz az OPEC plusz néven ismert csoport képviselői december 4-én 

az eredetileg tervezett személyes találkozó helyett virtuálisan fognak tanácskozni, ami a bennfentesek szerint arra utal, hogy nem lesz változás.

A tárgyalások szombaton kezdődnek, az OPEC miniszterei 11 órakor virtuális ülést tartanak, majd az OPEC plusz vasárnap ugyanebben az időpontban kezdi meg az online tárgyalásokat a miniszterek vegyes bizottságának (JMMC) ülésével, amelyet a teljes körű miniszteri konferencia követ.
Az olajárak esése és a gazdasági kilátások gyengülése miatt a csoport tagjai októberben abban állapodtak meg, hogy novembertől 2023 végéig napi 2 millió hordóval (bpd), azaz a világkereslet mintegy 2 százalékával csökkentik kitermelésüket.

A csoport a Reutersnek nyilatkozó források szerint először fel akarja mérni az orosz olajra megállapított ársapka piaci hatását, és tisztább képet akar kapni a világ legnagyobb nyersolajimportőrének számító Kína keresletének alakulásáról is, hiszen a távol-keleti országban a példátlan tüntetéseket követően a koronavírus terjedése miatt bevezetett szigorú korlátozások enyhítése várható.

A Kuwait Petroleum Corporation vezérigazgatója, Navaf Szaud al-Szabah sejk pénteken megerősítette, hogy az olajpiac a jelenlegi szinten jól ellátottnak tűnik, a vevők nem kérnek több olajat.

Az OPEC plusz együttműködésben részt vevő egyes küldöttek és elemzők ugyanakkor nem zárják ki, hogy a vasárnapi ülésen mégis meglepetés születik.

A JPMorgan e heti, befektetőknek szóló jelentésében mindenesetre azt írta, hogy 

az OPEC plusz valószínűleg tartani fogja a jelenlegi kitermelési szintet januártól is, ám nyitva hagyja az ajtót egy napi 500 ezer hordós, azaz nagyobb mértékű csökkentés előtt is, ha a kereslet tovább romlik.

 

Olajtartalékai növelésére készül Amerika – ez az árakat is megmozgatja

Az orosz olajimportra kivetett embargó és az OPEC-országok hét végi döntése számottevő változásokat hozhat a piacon.