Nemzetközi gazdaság

Blinken: Amerika nem bátorít senkit Oroszország megtámadására

Az Egyesült Államok külügyminisztere szerint csak az önvédelemhez küldenek fegyvert Ukrajnába. Egy Oroszország elleni támadást nem támogatnak.

Az Amerikai Egyesült Államok nem bátorítja Ukrajnát arra, hogy támadást indítson Oroszország ellen, de folytatja a katonai segítséget ahhoz, hogy Kijev meg tudja védeni magát – nyilatkozta kedden Antony Blinken amerikai külügyminiszter.

Antony Blinken
Oroszország, Ukrajna, támadás
Antony Blinken: Amerika nem bátorítja Kijevet Oroszország megtámadására.
Fotó: Saul Loeb / AFP

A TASZSZ orosz hírügynökség beszámolója szerint a külügyi tárca első embere Washingtonban az amerikai–ausztrál egyeztetések utáni sajtótájékoztatón beszélt a háborúról is. Elmondta, hogy az amerikai kormányzat nem támogatja az ukrán csapatokat abban, hogy a szomszédos Oroszország területére mérjenek katonai csapást, nem is küldtek erre alkalmas eszközt.

Washington nem bátorította és nem tette lehetővé az ukránoknak, hogy Oroszország területén belül csapást mérjenek

– húzta alá Blinken.

Hozzátette, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei továbbra is eltökéltek abban, hogy a kijevi kormányt ellássák olyan felszerelésekkel, amelyekre szükségük van ahhoz, hogy megvédjék magukat, a területüket, és a szabadságukat.

A nyugati országok kezdenek kifogyni a tüzérségi lőszerekből a cseh fegyvergyáros szerint

A nyugati országok sok fegyvert szállítottak Kijevnek a háború kezdete óta. Az ukrán erők hetente 40 ezer tüzérségi lőszert használnak fel.

 

Kijev Ukrajna fegyver Antony Blinken
Kapcsolódó cikkek