Nemzetközi gazdaság

A nyugati országok kezdenek kifogyni a tüzérségi lőszerekből a cseh fegyvergyáros szerint

A nyugati országok sok fegyvert szállítottak Kijevnek a háború kezdete óra. Az ukrán erők hetente 40 ezer tüzérségi lőszert használnak fel.

A nyugati országokban jelentős tüzérségi lőszerhiány keletkezett az ukrajnai orosz hadművelet következtében – figyelmeztetett a cseh CSG hadiipari vállalat vezetője hétfői nyilatkozatában.

US Army Multinational Artillery Fire Exercise
lőszer, fegyver
Cseh hadiipari vállalat: a Nyugat kezd kifogyni a tüzérségi lőszerekből.
Fotó: picture alliance

A tüzérségi lőszerek mára hiánycikké váltak

– jelentette ki Michal Strnad, a konszern tulajdonosa. Becslései szerint a kijevi vezetésnek nyújtott katonai támogatás következtében tíz-tizenöt évig is eltarthat, míg sikerül újra feltölteni a nyugati hadseregek készleteit.

Hozzátette, hogy ennek hátterében a korlátozott gyártókapacitások állnak. Ezt a hiányt már az ukrán fegyveres erők is megérezték.

A CSG tulajdonosa szerint az európai hadseregek időközben már jelentős mértékben kiürítették fegyverkészleteiket, hogy Ukrajnát támogatni tudják. Strnad hangsúlyozta, hogy

az ukrán erők hetente 40 ezer tüzérségi lőszert használnak fel több száz, Nyugatról szállított tarackból az orosz támadók ellen.

Tényleg sokat szállítottak Ukrajnának. De a valóság az, hogy az ukránok ma kevesebbet lőnek, mint amire képesek lennének, mert egyszerűen nincs elég lőszerük – mondta.

Strnad közölte, hogy vállalata, a Czechoslovak Group mára a NATO-szabvány 155 milliméteres tüzérségi lőszerek európai termelésének 25-30 százalékát biztosítja. Az éves termelési kapacitásuk 80-100 ezer darab gránát. Hozzátette, hogy Európa éves termelése 270–300 ezer darab lehet ebből a lőszertípusból.

Az üzletember szerint a vállalat 250–300 új alkalmazottat tervez felvenni, hogy az éves termelést 150 ezer darabra növelhessék,

ami azonban a termelőeszközök hosszabb beszállítási ideje miatt nagyjából két évet fog igénybe venni.

Strnad beszélt arról is, hogy a CSG Ukrajna fontos beszállítója, a szovjet időkből származó, korszerűsített fegyverzet tekintetében. Azonban – mint arra felhívta figyelmet – a készletek ezek esetében is kezdenek szűkösek lenni.

Tavaly hetedik éve folyamatosan nőttek a globális fegyvereladások

Az idei adat még nem szerepel a statisztikákban. A háború miatt azonban valószínűleg 2022-ben is emelkedtek a fegyvereladások.

 

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek