Az olasz kormány péntek este „kényelmesen” megnyerte a bizalmi szavazást a képviselőházban, amelyet azért hívott össze, hogy felgyorsítsa a 2023-as (módosított) költségvetés jóváhagyását az év végi határidő előtt. 

Fotó: Alberto Pizzoli / AFP

Giorgia Meloni miniszterelnökségének első költségvetését a bruttó hazai termék 4,5 százalékos hiányával tervezték, a szeptemberben prognosztizált 3,4-del szemben, és több mint 21 milliárd eurót különít el adókedvezményekre, valamint támogatásokra, hogy segítse a cégeket és a háztartásokat az kezelésében.

A törvényjavaslat több más intézkedés mellett csökkenti a nyugdíjkorhatárt, adóügyi ösztönzőket kínál a határozatlan idejű szerződésekkel való munkaerő-felvétel növelésére. A kormány 221:152 arányban nyerte meg a szavazást. Amennyiben nem lesz meglepetés, a felsőházi szenátusnak a jövő héten második olvasatban véglegesen jóvá kell hagynia a törvényjavaslatot. Ha a viták elhúzódnak, és a költségvetést december 31-ig nem fogadják el, akkor a kormány havi kiadásainak korlátozása lép életbe.

Luca Ciriani parlamenti ügyekért felelős miniszter kizárta, hogy a határidőt elmulasztják. „Ez ártana a kormánynak és az ország nemzetközi megítélésének” – mondta újságíróknak. Az olasz kormányok gyakran használják a bizalmi szavazást arra, hogy megrövidítsék a módosító indítványokról szóló vitát és keresztülvigyék a törvényhozást. Ha a bizalmi szavazást elveszítik, a kabinetnek le kell mondania, de Meloni a bőséges parlamenti többségével nem igazán kockáztatta ezt. Az ellenzéki pártok azzal vádolták a jobboldali kormánykoalíciót, hogy a parlament nem kapott elegendő időt a költségvetés felülvizsgálatára.