Az Európai Unióban nincsenek első- és másodosztályú tagok

– mondta Giorgia Meloni olasz miniszterelnök kedden első parlamenti beszédében, amellyel bizalmat kért az alsóházban. A szavazás este várható. Meloni kijelentette: az általa vezetett jobboldali kormány az első helyre a nemzeti érdekek védelmét teszi, és hallatni akarja a hangját az EU intézményeiben. 

New Italian Premier Giorgia Meloni at the Chamber of Deputies for confidence vote
Fotó: Riccardo De Luca / Anadolu Agency via AFP

Aki kérdéseket tesz fel Európáról, nem ellenség vagy eretnek, hanem pragmatikus, aki nem fél kimondani, hogy valami jobban is működhet

– mondta.  

A szeptemberi választáson legtöbb szavazatot kapó Olasz Testvérek (FdI) elnöke kormánya szombati eskütétele után a képviselőházban kért bizalmat. Egyórás beszédében azt mondta, hogy 

az utóbbi évek rendellenes kormányzása után most a népakaratot kifejező politikai kormány kezdi meg munkáját. 

Hozzátette, hogy a jobbközép szövetség betartja választási ígéreteit, még ha egyes javaslatok nem is fognak tetszeni. Az FdI szorgalmazta reformok között az államfő közvetlen megválasztását említette, valamint az ország élelmiszer-szuverenitását.

Kormánya külföldi megítélésére utalva hangoztatta, hogy aki a római kormányt ellenőrzés alatt akarja tartani, az nem tartja tiszteletben az olasz népet, mert senki sem adhat leckét neki. Hangoztatta, hogy Olaszország a nyugati világhoz, a keresztény-zsidó gyökerekkel bíró Európához tartozik.  

Azt is mondta, hogy 

a második világháború óta legnehezebb gazdasági időszakban, egy vihar közepén veszi át a kormányzást. Említette, hogy az olasz éves szinten túllépte a tizenegy százalékot, és 2023-ban várható.

A tervezett pénzügyi-gazdasági intézkedések között az FdI választási programpontjait említette: a nemzeti erőforrások kiaknázását, adókedvezményt a családoknak és a vállalkozásoknak, nyugdíjreformot, az Öt Csillag Mozgalom volt kormánypárt által bevezetett állampolgári jövedelem eltörlését – mivel a politikus szerint a szegénységet nem lehet segélyekkel felszámolni – és az államadósság csökkentését, mindezek részletesen szerepelnek majd a költségvetési csomagban. Az ország északi és déli része közötti szakadék felszámolását szorgalmazta, a maffiaellenes harc erősítését, börtönreformot. 

Az ukrajnai háborúról úgy vélte: téved, aki azt hiszi, hogy az ukrajnaiak szabadságát ki lehet váltani saját nyugalmunkkal. Ami a migrációs politikát illeti, kifejtette: senki sem vitatja a háború és üldöztetés elől menekülők jogait, de ne az emberkereskedők döntsék el, ki léphet be Olaszországba.

Olaszországba nem lehet törvénytelenül belépni, véget kell vetni az illegális utaknak, megtörve ezzel a földközi-tengeri emberkereskedelmet

– jelentette ki.