Egyre gyorsabban terjed a madárinfluenza Franciaországban az elmúlt hetekben – közölte az EU második legnagyobb baromfitartójának agrárminisztériuma szerdán. Franciaországban már a nyáron ismét meglódult a fertőzések száma, miután a legutóbbi idény járványhulláma miatt mintegy 20 millió szárnyast kellett levágni az országban.

(FILES) In this file photo taken on December 05, 2022 Guineafowls stand in a poultry house, in Les Herbiers, western France, as some 10 million ducks, chickens and other poultry have been culled in France since November in one of the most widespread outbreaks of bird flu in years. - Europe has been experiencing the "most devastating" bird flu epidemic ever seen on its soil for more than a year, health authorities said on December 20, 2022, with about 50 million poultry slaughtered in farms infected by the virus.
Fotó: AFP

Augusztus óta december 20-ig 217 gócpontot azonosítottak, szemben a december 2-i 100-as értékkel, és a vadmadarak körében is egyre több a fertőzött. A legtöbb esetet a Loire-vidék gazdaságaiban azonosították, ahova csütörtökön el is utazik Marc Fesnau agrárminiszter.

Az országban igyekeznek oltást fejleszteni a betegséggel szemben, melyet az olyan úszóhártyás szárnyasokon tesztelnek, mint a kacsa vagy a liba. Azonban az oltott állatok húsával szemben több ország is korlátozásokat alkalmaz, ezért Párizs szeretne közös uniós álláspontot a kérdésben.

A madárinfluenza világszerteígy hazánkban is – terjed, több mint 100 millió szárnyas életét követelve csak az unióban és az Egyesült Államokban – írja a Reuters.

Története legpusztítóbb madárinfluenza-járványát éli meg Európa

Miután az unióban is sikertelenül küzdenek a madárinfluenza ellen, egyre erősebbek azok a vélemények, hogy mielőbb meg kell oldani a baromfik vakcinázását. Bár nagyon alacsony a fertőzési esély, mégis volt arra példa, hogy a vírus átterjed a fertőzött állományról a farmon dolgozókra – derül ki egy uniós jelentésből.